Domácí nutella 

23.06.2019

Porce: 1 střední zavařovačka
Doba přípravy: 30 min 

Suroviny

  • 2 hrnky lískových ořechů (s hnědou šlupičkou) 
  • 1/2 hrnku kešu nebo para ořechů 
  • 1/3 hrnku moučkového cukru nebo jiného velmi jemně mletého sladidla
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • špetka soli
  • 1 a 1/2 lžíce kokosového oleje* 
  • pár kapek vanilkového extraktu 

Postup přípravy: 

  1. V troubě předehřáté na 180°C si necháme péct lískové ořechy na nízkém plechu. Tím ořechy zbavíme hořké šlupky a budou mít jemnější chuť. Každých 5 minut je kontrolujeme, aby se nespálily. 
  2. Po upečení ořechy zbavíme slupky třením v utěrce nebo ručním oloupáním a dáme je do výkonného mixéru společně s kešu/para ořechy. 
  3. Mixujeme na vysoký výkon 5 - 15 min podle výkonnosti vašeho mixéru. Vznikne nám hustá olejovitá směs - oříškové máslo. 
  4. Do směsi přidáme cukr, kakao, vanilkový extrakt, olej (není nutný - pomáhá nutelle ztuhnout, pokud máte radši tužší pomazánku), špetku soli a necháme promixovat asi 5 min. 
  5. Výslednou směs ochutnáme a dochutíme dle představ. Přelijeme vše do zavařovací sklenice a po vychladnutí skladujeme v chladu. 
  6. Směs neobsahuje mléko, tudíž vydrží v lednici až 1 měsíc.  

Nezdravým oříškovým pomazánkám odzvonilo. Příprava této domácí nutelly je tak jednoduchá, že už nikdy nesáhnete do obvyklého regálu v supermarketu. Výsledná chuť je nebesky oříšková a společně s poctivým holanských kakaem dává nutelle úplně nový rozměr. Para nebo kešu ořechy fungují v pomazánce jako mléko, tudíž je úžasně krémová a dobře roztíratelná. Mám vyzkoušeno, že dárek v podobě domácí nutelly nic nepřekoná. 

© 2019 Sonda do duše študákovy. Všechna  práva vyhrazena (tak bacha, nebo vám tatínek vyhlásí válku).
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky