Domácí nutella
23.06.2019
Porce: 1 střední zavařovačka
Doba přípravy: 30 min
Suroviny:
- 2 hrnky lískových ořechů (s hnědou šlupičkou)
- 1/2 hrnku kešu nebo para ořechů
- 1/3 hrnku moučkového cukru nebo jiného velmi jemně mletého sladidla
- 2 lžíce holandského kakaa
- špetka soli
- 1 a 1/2 lžíce kokosového oleje*
- pár kapek vanilkového extraktu
Postup přípravy:
- V troubě předehřáté na 180°C si necháme péct lískové ořechy na nízkém plechu. Tím ořechy zbavíme hořké šlupky a budou mít jemnější chuť. Každých 5 minut je kontrolujeme, aby se nespálily.
- Po upečení ořechy zbavíme slupky třením v utěrce nebo ručním oloupáním a dáme je do výkonného mixéru společně s kešu/para ořechy.
- Mixujeme na vysoký výkon 5 - 15 min podle výkonnosti vašeho mixéru. Vznikne nám hustá olejovitá směs - oříškové máslo.
- Do směsi přidáme cukr, kakao, vanilkový extrakt, olej (není nutný - pomáhá nutelle ztuhnout, pokud máte radši tužší pomazánku), špetku soli a necháme promixovat asi 5 min.
- Výslednou směs ochutnáme a dochutíme dle představ. Přelijeme vše do zavařovací sklenice a po vychladnutí skladujeme v chladu.
- Směs neobsahuje mléko, tudíž vydrží v lednici až 1 měsíc.
Nezdravým oříškovým pomazánkám odzvonilo. Příprava této domácí nutelly je tak jednoduchá, že už nikdy nesáhnete do obvyklého regálu v supermarketu. Výsledná chuť je nebesky oříšková a společně s poctivým holanských kakaem dává nutelle úplně nový rozměr. Para nebo kešu ořechy fungují v pomazánce jako mléko, tudíž je úžasně krémová a dobře roztíratelná. Mám vyzkoušeno, že dárek v podobě domácí nutelly nic nepřekoná.