Piškotové řezy s ovocem v želé
22.02.2020
Porce: 15 kousků
Doba přípravy: 1 h
Korpus:
- 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 a 1/3 hrnku cukru krystal
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička soli
- 1 a 1/3 hrnku rostlinného mléka
- 4 lžíce octa
- 2/3 hrnku oleje
- 1 lžička vanilkového aroma
Krém:
- 2 bločky tofu natural (cca 400 g)
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce cukru krystal
Na želé:
- 4 lžičky agaru (prášek)
- 1 l vody
- 5 lžic cukru krystal
- libovolné ovoce
Postup přípravy:
- Rostlinné mléko smícháme s octem a necháme pár minut odležet.
- Mezitím si smícháme veškeré sypké ingredience a v druhé míse zase ingredience mokré, ke kterým přidáme i mléko s octem.
- Obě směsi spolu zlehka promícháme. Hotové těsto přelijeme do vysokého plechu vyloženého pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 25 min. Po dopečení necháme úplně vychladnout.
- Ve výkonném mixéru rozmixujeme veškeré suroviny na krém. Ten poté necháme vychladit v lednici.
- Dort pokryjeme vrstvou vychlazeného krému a dáme zatuhnout do lednice.
- Želé připravíme z agarového prášku, který smícháme s vodou a cukrem a necháme asi 10 min odstát. Poté 5 - 10 min vaříme.
- Na základ dortu poklademe nakrájené ovoce a zalijeme "želé" vrstvou. Hotový piškot s krémem a ovocem chladíme v lednici do ztuhnutí agaru.
Nikdy jsem netušila, jak jednoduché bude zveganizovat moje oblíbené želé řezy. Piškotový základ je navíc super univerzální a hodí se i k přípravě promazávaných narozeninových dortů. Krém z tofu je u nás také stálice. Tenhle koláček je rychlý, jednoduchý a nemusíte se obávat ani prázdna v peněžence, protože suroviny na něj běžně zakoupíte v nejbližším supermarketu.