Slepované cukroví třech chutí
08.12.2019
Porce: 3 plechy
Doba přípravy: 1 h + 4 hodiny tuhnutí
Na těsto:
- 200 g veganského margarínu
- 2 hrnky hladké mouky
- 4 lžíce javorového sirupu
- 1 lněné vajíčko (1 lžíce mletého lněného semínka + 3 lžíce vody)
Na promazání:
- rybízový džem
- mangový džem
- vegan nutella/ čokoládovo - oříšková pomazánka
Na posypání/ namáčení:
- 100 g rozpuštěné čokolády
- mletý kokos
- goji
Postup přípravy:
- Z ingrediencí vypracujeme hutné tahavé těsto, jehož konzistenci regulujeme přidáním mouky nebo trošky vody. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme ho alespoň 4 hodiny odležet v lednici.
- Vychlazené těsto rozválíme na 3-4 mm tenký plát, ze kterého vykrajujeme oblíbené tvary.
- Těsto pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 8-9 minut. Nesmí příliš zhnědnout.
- Vychladlé cukroví spojíme 3 druhy džemů a necháme ztuhnout. Měsíčky jsem plnila mangovou marmeládou, srdíčka rybízovým džemem a stromečky čokoládovo - oříškovou pomazánkou.
- Ztuhlé cukroví máčíme do rozpuštěné čokolády a sypeme kokosem nebo goji.
- Skladujeme v chladném místě v papírové krabici.
Pokud hledáte příjemné zpestření tradičních vánočních mlsů, tato zdravější obdoba lineckého slepovaného cukroví vás určitě nadchne. Moje domácnost byla nadšená variantou s mangovým džemem, který běžně kupuji ZDE. Ačkoliv jsem fanynkou spíše super sladkých vanilkových rohlíčků a včelích úlů, toto cukroví se zařadilo na seznam mých oblíbenců, i když není tak sladké.