Tradiční apple pie
20.11.2019
Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 2 h
Těsto:
- 375 g hladké mouky (+ mouka na poprášení)
- 3 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička soli
- 4 lžíce studené vody
- 225 g (1 hrnek) vychlazeného veganského margarínu
Náplň:
- 1 kg jablek
- 2 lžičky skořice
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1/2 citronu (vymačkat šťávu)
Postup přípravy:
- Mouku smícháme s cukrem a solí a ručně do ní zapracujeme veganský margarín, po lžicích přidáváme vodu, dokud nám nevznikne tuhé těsto. To poté rozdělíme na 2 poloviny, které zabalíme do fólie a necháme je minimálně hodinu chladit v lednici.
- Jablka oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Ty smícháme se zbylými ingrediencemi.
- Ztuhlá těsta si vyválíme na tenké pláty. Jeden vměstnáme do tukem vymazané formy na koláč (průměr 28 cm) a propícháme dno vidličkou. Těsto necháme zasahovat i přes okraje formy, pouze ho zastřihneme, aby nevylézalo ven. Koláč naplníme jablečnou směsí.
- Druhý plát rozkrájíme na středně tlusté proužky, které poklademe na jablečnou náplň do tvaru mřížky. Znovu zastřihneme převislé okraje a po obvodu je prsty spojíme se spodním plátem.
- Koláč můžeme pomazat trochou rostlinného mléka a posypat cukrem.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 50 - 60 minut. Pokud koláč při pečení příliš hnědne, přikryjeme ho 15 minut před vytažením z trouby alobalem.
Při sepisování tohoto receptu mi úplně došla slova, jak jsem si při prohlížení fotek finálního výtvoru začala slintat na klávesnici. Nejen, že vypadá fantasticky, je i chuťově dokonalý. Kombinace jablek a skořice rozhodně není nuda, tradiční americký apple pie to potvrzuje. Zveganizovanou verzi od původní nerozeznáte, ani kdybyste byli Martha Stewart.
Jen vás musím varovat, pokud ho chcete péct předem a uchovat ho třeba v lednici. Pravděpodobně bude hned sněden a do druhého dne nemá šanci vydržet. Navíc je nejlepší ještě teplý s kopečkem vanilkové veganské zmrzliny.