Chilli con carne
Porce: 5
Doba přípravy: 50 min
Suroviny:
3 menší cibule
1 plechovka červených fazolí
1 plechovka kukuřice
1 tekutý rajčatový protlak (500 ml)
1 balení veganského mletého (275 g - Next Level Hack)
1 lžička kurkumy
1 lžička kari
1 lžička skořice
3 lžičky červené papriky
sůl a pepř
1 větší kostička hořké čokolády
chilli (vločky)
Postup přípravy:
Na velké WOK pánvi necháme na olivovém oleji zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.
Postupně k ní přimícháme koření. Tato směs se nesmí připálit, takže podléváme olejem či vodou, dokud se všechny složky pořádně nepromísí.
Následně přidáme veganskou náhražku mletého masa, pořádně ji se zbytkem směsi promícháme a opět průběžně podléváme, aby se nám nespálila.
Když je mleté pěkně opečeno, přidáme rajčatový protlak, plechovku fazolí a kukuřice. Vše řádně smícháme a přidáme vodu tak, aby byla celá směs řidší.
Přikryjeme poklicí a necháme na mírném ohni vařit, dokud nám směs nezhoustne. Nezapomeneme směs občasně promíchávat.
Když je směs krásně hustá a voňavá, přidáme 1 větší kostičku hořké čokolády, která se nám hned rozpustí.
Servírujeme s chlebem nebo rýží.
Jelikož podle tohoto receptu vaří moje drahá polovička milující pálivá jídla, přisypu k tomu i několik (ne)pikantních rad, jak si tohle báječně syté jídlo upravit podle své chuti. Pokud chcete mít jídlo o něco méně pálivější, kari použijte pouze půl lžičky a chilli použijte tak nepatrně, jak to jen jde. Pokud by vám stále připadalo, že se vám k ústech otevírá brána pekel, použijte na zjemnění kokosové mléko - začněte s jednou lžičkou, v případě potřeby přidejte víc. Toliko k bezpečnostním instrukcím. Chilli con carne si skvěle vychutnáte samotné, s chlebem nebo rýží.