Cizrna na paprice
16.06.2019
Porce: 4
Doba přípravy: 30 min
Suroviny:
- 1 plechovka (425 ml) vařené cizrny
- 2 střední cibule
- 3 lžičky sladké papriky
- 1/2 středního pórku
- sůl a pepř na dochucení
- 1 l zeleninového vývaru
- sojová smetana
Postup přípravy:
- Na vodě podusíme 2 na jemno nakrájené cibule, necháme je zezlátnout. K cibuli přisypeme sladkou papriku a necháme ji rozvonět (cca 1 min).
- Směs podlijeme vývarem a vše dusíme do změknutí cibule (cca 15 min).
- Vše rozmixujeme ve výkonném mixéru (Pokud chcete směs jemnější, přelijte ji ještě přes sítko) a výslednou omáčku přelijeme zpátky do hrnce.
- Do omáčky přidáme sůl, pepř, cizrnu, na jemno nakrájený pórek a vše zalijeme sojovou smetanou. Necháme vše alespoň 10 min vařit.
- Servírujeme s rýží, bulgurem nebo knedlíkem.
Z cizrny na paprice už se stala taková veganská klasika, kterou ale ocení i ten, kdo zrovna k rostlinné stravě netíhne. Omáčku od klasické paprikové nemáte šanci rozeznat, navíc je obohacená a bílkoviny z vařené cizrny, takže se nemusíte bát, že nebudete tak sytí jako po mase. Mám odzkoušeno na masožravcích z mé domácnosti a olizovali se až za ušima.