Čočková sekaná
07.05.2020
Porce: 10 kusů
Doba přípravy: 1 h 50 min
Suroviny:
- 1/2 hrnku vařené hnědé čočky
- 1 a 1/2 bločku tofu natural (třeba Lunter)
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1/2 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/4 hrnku nasekaných vlašských ořechů
- 1 a 1/4 hrnku jemných ovesných vloček
- 3 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce kečupu
- 1 lžíce BBQ omáčky
- hrstka čerstvé nasekané petržilky (velikostně asi dlaň)
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
- + 2 lžíce kečupu na potření
Postup přípravy:
- Na lžíci oleje smažíme jemně nasekanou cibuli, řapíkatý celer a česnek cca 5 minut.
- Uvařenou čočku, rozdrobené či nastrouhané tofu, hotovou osmaženou směs zeleniny a veškerá ochucovadla a koření smícháme v míse a poté zahustíme ovesnými vločkami a ořechy.
- Směs na sekanou přendáme do silikonové formy na chleba a pečeme v troubě předehřáté na 190 °C cca 50 min - 1 h.
- V půli pečení sekanou potřeme 2 lžícemi kečupu a necháme dopéct, aby se vytvořila krusta.
- Servírujeme s kaší, bramborem, salátem či chlebem.
Tahle luxusní veganská napodobenina sekané je můj absolutní favorit a u nás teď naprosto frčí. Armáda masožravců v mé domácnosti musela uznat, že vařit vegansky se dá i chutně.
Recept je celý okopčený ze stránky The Game Changers, kde ho najdete anglicky v kategorii recepty.