Čokoládový dort s krémem z arašídového másla
13.02.2021
Porce: 3 korpusy + krém na celé pomazání dortu
Doba přípravy: 40 min pečení + 10 min krém + 2 dny tuhnutí
Korpus:
- 1 l neslazeného sojového mléka
- 4 lžíce jablečného octa
- 850 g hladké mouky
- 750 g cukru krystal
- 6 lžic kvalitního kakaa
- 1/2 balíčku kypřicího prášku
- 2 lžičky jedlé sody
- 240 g oleje
- 1 a 1/2 lžíce instantní kávy
Krém:
- 2 plechovky kokosového mléka (jen tuhá část, doporučuji používat tučnější kokosové mléko a nechat ho zatuhnout v lednici, aby šel krém pěkně oddělit)
- 1 hrnek arašídového másla
- 1/2 lžičky soli
- 250 g Alsanu
- 2 hrnky moučkového cukru
Postup přípravy:
- Korpusy si připravíme podle receptu z mého článku ZDE a necháme je přes noc vychladnout.
- Krém z kokosového mléka vyšleháme s arašídovým máslem a trochou soli v jemnou pěnu.
- Ve vedlejší misce vyšleháme Alsan a přisypáváme do něj přesátý moučkový cukr. Pro zjemnění konzistence můžeme přidat trochu rostlinného mléka.
- Oba krémy spolu postupně promícháme (POUZE RUČNĚ!). Musíme být opatrní, aby nám výsledný krém nezhrudkovatěl.
- Hotovou náplň necháme krátce vychladit a můžeme promazávat dort.
- Já patra rozkrojila, promazala je rybízovou marmeládou a vrstvila krém, kterým jsem nakonec ještě potáhla celý dort a udělala z něj navrchu dekorace. Odřezky z korpusu jsem použila také jako drobenku na dekoraci.
Pokud si chcete o narozeninách zavzpomínat na chuť tradičního dortu, tento recept je pro vás stvořený. Hutný čokoládový korpus skvěle drží tvar a můžete z něj vyřezávat i komplikovanější dortové tvary. Krém z arašídového másla je vláčný, nadýchaný a tak akorát sladký, aby vás nerozbolely zuby. Prostě dokonalost.