
Čokoládový dortík s avokádovým krémem
16.03.2021
Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 1 h
Na korpus:
- 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 a 1/3 hrnku cukru krystal
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička soli
- 1 a 1/3 hrnku mandlového mléka
- 4 lžíce octa
- 2/3 hrnku oleje
- 2 - 3 lžíce holandského kakaa
Na krém:
- 2 střední zralá avokáda
- 50 g změklého rostlinného másla
- 40 g datlového sirupu
- 25 g hořké čokolády
- špetka mořské soli
- 1/2 lžičky instantní kávy (zvýrazní čokoládovou chuť)
Postup přípravy:
- Do mléka přidáme ocet a necháme ho odstát, dokud se nevytvoří hrudky. Poté ho smícháme s ostatními mokrými surovinami a ty propracujeme se všemi sypkými přísadami.
- Vznikne nám hladké tekuté těsto, které nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C na cca 25 min. Po vyndání z trouby necháme korpus pořádně vychladnout.
- Na krém si rozmixujeme dvě avokáda, přidáme změklé máslo, sirup, rozpuštěnou hořkou čokoládu, kávu a špetku soli. Vzniklou polevu necháme na hodinu odležet v lednici, aby ztuhla.
- Nakonec korpus rozdělíme na tři části a promažeme ho oblíbenou marmeládou (nejlépe kyselejší) a avokádovým krémem. Vršek poskládaného dortu také pokryjeme zbylým krémem, marmeládou a dozdobíme ovocem.
Je nutné tento skvost ještě nějak komentovat? Ještě teď se mi spouštějí sliny, když si vzpomenu na lahodný hedvábný krém z avokáda a nadýchaný čokoládový piškot. Musím se přiznat, že nejsem zodpovědná za tvorbu tohoto dortíku (dostala jsem ho k narozeninám od mého šikovného přítele), ale musela jsem ho s vámi sdílet, protože byl naprosto dokonalý! Kdo nevyzkouší, nepochopí.