Čokoládový dortík s avokádovým krémem

16.03.2021

Porce: 12 kousků 
Doba přípravy: 1 h 

Na korpus: 

  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 a 1/3 hrnku cukru krystal 
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 1 a 1/3 hrnku mandlového mléka
  • 4 lžíce octa
  • 2/3 hrnku oleje
  • 2 - 3 lžíce holandského kakaa

Na krém: 

  • 2 střední zralá avokáda
  • 50 g změklého rostlinného másla
  • 40 g datlového sirupu
  • 25 g hořké čokolády
  • špetka mořské soli
  • 1/2 lžičky instantní kávy (zvýrazní čokoládovou chuť)

Postup přípravy: 

  1. Do mléka přidáme ocet a necháme ho odstát, dokud se nevytvoří hrudky. Poté ho smícháme s ostatními mokrými surovinami a ty propracujeme se všemi sypkými přísadami. 
  2. Vznikne nám hladké tekuté těsto, které nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C na cca 25 min. Po vyndání z trouby necháme korpus pořádně vychladnout. 
  3. Na krém si rozmixujeme dvě avokáda, přidáme změklé máslo, sirup, rozpuštěnou hořkou čokoládu, kávu a špetku soli. Vzniklou polevu necháme na hodinu odležet v lednici, aby ztuhla. 
  4. Nakonec korpus rozdělíme na tři části a promažeme ho oblíbenou marmeládou (nejlépe kyselejší) a avokádovým krémem. Vršek poskládaného dortu také pokryjeme zbylým krémem, marmeládou a dozdobíme ovocem. 

Je nutné tento skvost ještě nějak komentovat? Ještě teď se mi spouštějí sliny, když si vzpomenu na lahodný hedvábný krém z avokáda a nadýchaný čokoládový piškot. Musím se přiznat, že nejsem zodpovědná za tvorbu tohoto dortíku (dostala jsem ho k narozeninám od mého šikovného přítele), ale musela jsem ho s vámi sdílet, protože byl naprosto dokonalý! Kdo nevyzkouší, nepochopí. 

© 2019 Sonda do duše študákovy. Všechna  práva vyhrazena (tak bacha, nebo vám tatínek vyhlásí válku).
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky