Cuketový chlebíček
06.09.2019
Porce: 20 krajíčků
Doba přípravy: 1h 30 min
Suroviny:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek hladké špaldové mouky
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 4 lžičky skořice
- 1/2 lžičky soli
- 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
- 1/2 hrnku rostlinného mléka
- 1 hrnek oleje
- 1 lžička octa
- 1 hrnek třtinového cukru
- 3 lžíce mletého lněného semínka
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 překypující hrnky nastrouhané cukety (vodu vymačkat!)
Postup přípravy:
- Do rostlinného mléka přidáme lžičku octa a necháme stát.
- Mezitím si smícháme všechny suché ingredience (kromě cukru). Cukr "vyšleháme" ve vedlejší míse metlou s olejem, do něhož následně přimícháme cuketu, vanilkový extrakt a lněné semínko. Nakonec do mokrých surovin přilijeme zhrudkovatělé mléko.
- Obě směsi společně propracujeme do hladkého těsta, které nalijeme do chlebové formy vyložené pečicím papírem.
- Pečeme cca 1 h a 20 min na 180 °C, chlebík kontrolujeme špejlí.
Existuje mnoho různých receptů na sladké snídaňové chlebíky. Ačkoliv u nás tradičně frčí banana bread, cuketová varianta si hned získala naše srdce a je jasným adeptem na favorita. Chlebíček je vláčný, nadýchaný a potěší milovníky sladkého mlsání. Skvěle se hodí k syté svačině nebo lahodné podzimní snídani.
A pokud chcete zelené cuketové ocásky skrýt před vybíravými strávníky, vyzkoušejte různé variace sladkých pomazánek a ovoce na vašem oblíbeném chlebíčku.