Dort řepáček s jahodovým krémem
23.03.2020
Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 45 min + tuhnutí přes noc
Korpus:
- 3 hrnky hladké mouky
- 3/4 hrnku holandského kakaa
- 1 a 1/2 hrnku třtinového cukru
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 a 1/2 lžičky kypřícího prášku
- 1 lžička soli
- 2 hrnky pyré z vařených řep (cca 6 vařených řep)
- 1 hrnek vlažné vody
- 3/4 hrnku rostlinného jogurtu (nebo jablečného pyré)
- 1/3 hrnku rostlinného oleje
Krém:
- 2 plechovky kokosového mléka (pouze tuhá část)
- 2 lžíce jahodového džemu
- trochu červeného potravinářského barviva
- 5 čerstvých jahod (nasekaných na drobno) + 5 jahod na plátky
Postup přípravy:
- Korpus uděláme podle receptu na řepnou bábovku, kterou najdete ZDE. Pouze rozdělíme těsto do dvou kulatých dortových forem a pečeme cca 25 - 30 min.
- Kokosové mléko necháme přes noc vychladit v lednici a poté z něj použijeme pouze tuhou část. Tu vyšleháme šlehačem do podoby šlehačky a ručně do krému vmícháme marmeládu. Hotový krém necháme chvíli odležet v lednici.
- Jeden z korpusů seřízneme a pomažeme jahodovým krémem. Na něj přidáme kousky nakrájených jahod. Poté vrstvíme druhý korpus a dort pokryjeme další vrstvou krému a plátků jahod. Nejlépe je nechat dort alespoň 5 hodin uležet v lednici. Já nechala přes noc.
Pokud se potýkáte se stejným problémem jako já a chcete si udržet pěknou postavičku a zároveň si dopřát něco sladkého na zub, tenhle dort vás naprosto uchvátí. Je krásně vláčný, nadýchaný a společně s lehkým jahodovým krémem se úplně rozplývá na jazyku.