Dýňové cinnamon rolls
22.09.2019
Porce: 1 pekáč
Doba přípravy: 1 h 30 min
Suroviny na těsto:
- 450 g hladké mouky
- 1 balíček sušeného droždí
- 4 lžíce třtinového cukru
- 1/2 hrnku rostlinného mléka
- 1 lžička skořice
- 1/4 lžička mletého muškátového oříšku
- 250 g dýně hokkaido
- 3 lžíce vody
- 50 ml rostlinného oleje
Suroviny na náplň:
- 100 g dýně hokkaido
- 3 lžíce třtinového cukru
- 80 ml kokosového oleje
- 2 lžičky skořice
Suroviny na polevu:
- 2 lžíce moučkového cukru
- šťáva z 1/4 citronu
Postup přípravy:
- V teplém mléce necháme společně s cukrem, droždím a 1 lžící mouky vzejít kvásek. Cca 15 minut
- Dohromady 350 g oloupané dýně hokkaido si uvaříme do změknutí a rozmixujeme na jemné pyré.
- Mouku smícháme se vzešlým kváskem, 3/4 dýňového pyré a zbylými ingrediencemi na těsto. Pořádně ho rukou prohněteme a necháme ho asi 45 - 60 minut kynout na teplém místě.
- Během čekání na těsto si vytvoříme ze zbylého pyré, cukru, skořice a kokosového oleje náplň, kterou necháme alespoň 15 minut odležet v lednici. Bude se tak lépe natírat a nevyteče z těsta.
- Po vykynutí vyválíme z těsta velký tenký plát, který pomažeme náplní a srolujeme do velké "rolády". Z ní krájíme asi 3 cm tlustá kolečka, která skládáme vedle sebe do vymazaného pekáče.
- Šneky pečeme asi 20 min na 200 °C a necháme vychladnout. Ozdobíme polevou z moučkového cukru a citronové šťávy.
Tuto lahodnou dobrotu jsem víceméně celou obšlehla od úžasné Chay.cz , která vzala tradiční recept na skořicové šneky a udělala z něj ještě větší chuťovou hitparádu, která vám navíc pomůže vyřešit otázku, jak se zbavit úrody dýní v sezóně. Moji kritičtí a neoblomní strávníci byli chutí a vláčností těchto rolek naprosto nadšení a za pár hodin zel pekáč prázdnotou. No co... Dýní je ještě dost.
Původní recept najdete ZDE