Dýňové kari s cizrnou
25.08.2019
Porce: 6
Doba přípravy: 35 min
Suroviny:
- 1 střední dýně hokkaido
- 1 plechovka cizrny
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 plechovka krájených rajčat + 1 plechovka vody (vypláchnutí konzervy)
- 1 plechovka kokosového mléka
- 1 střední cibule
- 1 kus zázvoru (velikost palce)
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička kurkumy
- 1/2 lžičky kari koření
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky pepře
- 1/3 lžičky chilli
- 1 zeleninový bujon
Postup přípravy:
- Vydlabanou dýni si oloupeme a nakrájíme na středně velké kostičky, které potřeme lžící oleje a posypeme trochou soli. Takto dýni pečeme na 200 °C cca 20 minut do změknutí.
- Mezitím si na lžíci oleje osmažíme jemně pokrájenou cibuli a nastrouhaný zázvor s česnekem do zesklovatění. Poté přidáme veškeré koření (kromě kari) a krátce orestujeme.
- Voňavou směs zalijeme konzervou rajčat, kterou doplníme vodou a vypláchneme. Přidáme bujon. Takto vaříme cca 10 minut a rozmixujeme ponorným mixérem do hladka.
- Následně přilijeme do omáčky konzervu kokosového mléka a pěkně rozmícháme.
- Opečenou dýni společně s propláchnutou zcezenou cizrnou přidáme do směsi a výslednou omáčku okořeníme kari kořením, solí a pepřem dle chuti. Dále už nevaříme a rovnou servírujeme.
Dýňové kari je u nás stálice. Teď, když začíná ta správná sezóna, je zpracování dýně věčnou otázkou. Tento recept je tak jednoduchý a výsledný pokrm tak lahodný, že při příští otázce, co s těmi dýněmi dělat, už nesáhnete po jiném řešení. Příjemné aroma zázvoru a česneku vám provoní kuchyni a vás pohladí po duši tak jako mé strávníky.