Nepečený dýňovo - vanilkový dort
29.09.2019
Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 30 min + 3 h tuhnutí
Korpus:
- 400 g datlové pasty
- 2 hrnky ovesných vloček
- 1 lžička kakaa
- 3 lžičky kokosového oleje
Dýňová náplň:
- 1 plechovka kokosového mléka (pouze tuhá část)
- 500 g dýňového pyré
- 1 lžička skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 5 lžic javorového sirupu
- 1 lžička agaru
- 1/3 hrnku vody
Vanilková náplň:
- 1 vanilkový pudink
- 500 ml rostlinného mléka
- 1/2 lžičky skořice
- 2 lžíce cukru
Zdobení:
- goji
- ovesné vločky
- strouhaný kokos
- 2 lžíce javorového sirupu
- sušený ananas
- skořice
Postup přípravy:
- Ve výkonném mixéru si připravíme korpus. Všechny ingredience necháme propracovat mixérem v tuhé těsto, které se dá dobře tvarovat. Poté ho natlačíme do velké dortové formy (24 cm), abychom měli středně velkou vrstvu.
- V mixéru společně promícháme pyré, kokosový krém z plechovky (vodu můžeme použít do smoothie), sladidlo, skořici a vanilkový extrakt. V menším kastrůlku necháme ve vodě převařit lžičku agaru a následně želatinózní hmotu přidáme do mixéru k dýňové náplni. Tuto vrstvu nalijeme na korpus a necháme odležet v lednici.
- Uvaříme si pudink v rostlinném mléce s cukrem a přimícháme k němu skořici. Hotový pudink vrstvíme na dýňovou náplň a společně necháme alespoň 3 hodiny tuhnout v lednici.
- Na zdobení si připravíme 3 lžíce ovesných vloček, které smažíme s javorovým sirupem, kokosem, skořicí a goji na pánvi s nepřilnavým povrchem, dokud nám nevznikne granola. Co se týče dalšího zdobení, fantazii se meze nekladou.
Tento recept byl můj osobní experiment. Tentokrát jsem se nedržela žádného receptu a spíše likvidovala staré lednicové zásoby. Takhle často vznikají ty nejlepší recepty.
A co se týče agaru, naprosto předčil moje očekávání. Zároveň ale musím zmínit, že při příštím kuchtění této dýňové bomby možná veškeré ztužovače vynechám a budu doufat ve správné tuhnutí krému. S agarem je struktura krému více pudingová, pokud ho vynecháte, bude hezky krémová a vláčná.