Dýňový chlebíček
01.11.2020
Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 1h 15 min
Suroviny:
- 1 a 1/2 hrnku dýňového pyré
- 1/4 hrnku rostlinného mléka mléka
- 1/4 hrnku rostlinného jogurtu
- 2 lžíce mletých lněných semínek + 5 lžic vody
- 2/3 hrnku javorového sirupu nebo medu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 lžička skořice
- 1 lžičky kypřicího prášku
- 1 lžička jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- pekanové ořechy a dýňová semínka
Postup přípravy:
- Lněná semínka smícháme s vodou a necháme je v lednici odležet. Vznikne nám šlem podobný vejci.
- Smícháme spolu veškeré sypké ingredience a v oddělené misce všechny suroviny mokré, do kterých zapracujeme i lněný šlem.
- Obě směsi spolu zlehka promícháme a hotové těsto nalijeme do formy na chleba. Vršek následně posypeme nasekanými pekanovými ořechy a dýňovými semínky.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 1 hodinu. Dáváme pozor, aby se nám vršek nepřipálil (případně chlebíček 15 min před vytažením z trouby přikryjeme alobalem).
Namazaný arašídovým máslem, džemem nebo jen tak samotný? Tahle podzimní dokonalost provoněná skořicí se hodí ke každé příležitosti. Dýňový chlebíček je fantasticky vláčný, jemný a neuvěřitelně sytý - proto se hodí jako skvělá podzimní snídaně nebo brunch.