Fazolové chilli s plantainem
10.08.2019
Porce: 4
Doba přípravy: 35 min
Suroviny:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule
- 1 červená paprika
- 3 stroužky česneku
- 1 plechovka červených fazolí
- 1 plechovka nasekaných rajčat v omáčce
- 1 lžička chilli
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička cukru
- sůl a pepř na dochucení
- 1 velký plantain (nejlépe hodně žlutý s černými fleky) Pokud nemáte plantain, je skvělou variantou ještě zelený obyčejný banán, který seženete skoro v každém obchodě. V tom případě použijte 2.
- 1 hrnek vody
Postup přípravy:
- Na olivovém oleji si osmažte cibuli s červenou paprikou do zesklovatění (asi 5 min)
- Poté přidejte česnek a 1 min nechte zarestovat.
- Přidejte zceděné propláchnuté fazole, plechovku rajčat v nálevu, hrnek vody a koření, cukr, sůl a pepř. Nechte asi 15 min vařit na mírném plameni. Dle potřeby můžete naředit vodou, aby směs nebyla moc hustá a nepřipálila se.
- Přidejte na kolečka nakrájený plantain (nebo 2 zelené banány) a nechte asi 10 min změknout. Dejte pozor, aby se z něj nestala kaše.
- Servírujeme s rýží, kuskusem, bulgurem nebo těstovinami. Navrch můžeme přidat nasekaný koriandr a plátky avokáda.
Tato sladko - pálivá kombinace je naprosté kombo, které si užijete nejen v chladnějších obdobích, ale kvůli svým exotickým chutím je na programu dne za každé situace. Plantain je plný zdravých minerálů. Je bohatý na draslík, vápník a železo. Obsahuje méně cukru než banány. Navíc pokryje zdravý příjem vitaminů A, C a B6. Protože je plantain v našem klimatickém pásmu méně dostupný, můžeme ho v receptu nahradit nedozrálým zeleným banánem, který ještě není tak sladký.