Guláš z hlívy
12.09.2019
Porce: 5
Doba přípravy: 45 min
Suroviny:
- 500 g hlívy ústřičné
- 500 g cibule
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 5 stroužků česneku
- 1 plechovka rajčatového protlaku
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 krajíce chleba
- kmín
- majoránka
- pepř a sůl
Postup přípravy:
- Na olivovém oleji si osmažíme do hněda na drobno nakrájenou cibuli. Nesmí se spálit!
- Poté k ní přidáme na proužky natrhanou hlívu, kterou asi 5 minut restujeme společně s cibulkou.
- Směs zasypeme sladkou paprikou a kmínem a necháme společně rozvonět. Následně vmícháme protlak. Poté vše podlijeme vývarem a dusíme asi 15 min do změknutí hlívy.
- Po této době přidáme česnek utřený se solí, pepř a majoránku a dochutíme dle potřeby.
- Nakonec směs zahustíme chlebem, který jsme zbavily kůrek a nakrájeli na drobné kostičky. Servírujeme s chlebem, knedlíkem nebo těstovinami.
I české klasiky si my hlívožrouti můžeme dopřát. Díky této zázračné houbě se nám neustále daří překvapovat naše strávníky tím, jak skvěle jdou tradiční recepty napodobit, aniž by v nich plavalo maso. Mám odpozorováno, že v mojí kuchyni jsou české klasiky čím dál populárnější a nikdo už neohrnuje nos nad zázraky veganské kuchyně.