Hraběnčiny řezy
26.11.2019
Porce: 1 velký plech
Doba přípravy: 1 h 20 min
Suroviny:
- 450 g hladké mouky
- 150 g cukru krystal
- 200 g veganského másla
- 4 lněná vejce (4 lžíce mletého lněného semínka + 12 lžic vody)
- 1 prášek do pečiva
- 1 kg jablek
- 1 plechovka cizrny v nálevu
- 3 lžíce moučkového cukru
- 4 lžíce mletých ořechů
- 2 lžičky skořice
Postup přípravy:
- Těsto si připravíme z hladké mouky, krystalového cukru, lněných vajec, prášku do pečiva a másla. Rukama vše dobře propracujeme a od vzniklého těsta oddělíme asi třetinu. Obě části dáme do lednice na 30 minut ztuhnout.
- Větší část těsta natlačíme na plech do rovnoměrné vrstvy. Na ni nastrouháme jablka, která posypeme ořechy a skořicí.
- Z plechovky cizrny slijeme nálev, který se špetkou kypřícího prášku vyšleháme do sněhu. Do vzniklé hmoty všleháme asi 3 lžíce moučkového cukru. Tento sníh rozprostřeme na koláč.
- Zbylou část těsta nastrouháme navrch sněhu, aby pokrývala celý plech.
- Koláč pečeme 35 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Hraběnčiny řezy jsou starou specialitou mojí babičky a maminky, proto nebylo vůbec jednoduché je zveganizovat. Ale s pomocí aquafaby (nálevu z cizrny) byla moje práce mnohem jednodušší. Tenhle veganský trik jsem se naučila nedávno a už se těším na to, jak zkusím tvořit další recepty s falešným sněhem. Pokud nevíte, kam spotřebovat podzimní zásoby jablek, sladká bomba v podobě těchto řezů je nejlepší volba.