Indický dhal
22.03.2020
Porce: 6
Doba přípravy: 1 h
Suroviny:
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce kmínu
- 1 lžíce semínek koriandru
- 10 stroužků česneku
- 2 lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru
- 800 g rajčatového pyré
- 1 lžíce kurkumy
- 2 lžičky soli
- 1 hrnek hnědé čočky
- 3 hrnky vody
- 1 plechovka kokosového mléka
Postup přípravy:
- Na oleji osmažíme semínka kmínu a koriandru, dokud se nerozvoní. (cca 1 min)
- Poté přidáme prolisovaný česnek, který krátce orestujeme.
- Do základu poté vrestujeme zázvor, kurkumu a sůl a vlijeme rajčatové pyré. Necháme krátce bublat a poté přidáme hnědou čočku a vodu.
- Směs vaříme 40 min na středním plameni. Průběžně mícháme.
- Po změknutí čočky zjemníme dhal kokosovým mlékem a krátce povaříme. Servírujeme s rýží.
Indický dhal je asi nejlepší pomocník v zahánění sezónních bacilů. Navíc se skvěle hodí, pokud se snažíte nahnat bílkoviny a železo a odmítáte polykat zbytečné množství tabletek. Tato verze tradiční indické speciality krásně prohřeje a mohu slíbit, že ačkoliv je tento pokrm docela výbušný, nikdo z nás žádné extrémní výbuchy nepocítil.