Kimchi
Ať už exotické chutě milujete nebo ne, každý už někdy slyšel slovo KIMCHI. Málokdo ale ví, co se skrývá za tímhle tajemným názvem. Kvašené zelí se zeleninou v sladkokyselém pálivém nálevu je tradiční korejskou pochutinou, která se objevuje téměř v každém rýžovém pokrmu.
Nejen, že slouží jako skvělé dochucovadlo, je ale navíc neuvěřitelně zdravé - podporuje totiž střevní mikroflóru, pomáhá správnému trávení a je plné živin a minerálů, které naše tělo běžně nepřijímá. Jako ekvivalent naší kvašené zeleniny, nakládaných okurek nebo kysaného zelí, i kimchi si u nás vysloužilo čestné místo v lednici a stalo se rodinným miláčkem.
Porce: 2 velké zavařovačky + 1 menší
Doba přípravy: 2 h 30 min
Suroviny:
- 1 velká hlava pekingského zelí
- 6 lžic soli
- 1 hrnek vody
- 1 středně velká mrkev
- 1 hrnek na proužky nakrájené ředkve daikon
- 6 stonků jarní cibulky
- 1 velká cibule
- 9 stroužků česneku
- 1 kousek zázvoru ve velikosti palce
- 1 hrnek zeleninového vývaru
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce soli + 1 lžička cukru
- 1/3 hrnku zeleninového vývaru
- 1/4 hrnku korejských chilli vloček
- 1 lžička sojové omáčky
Namáčení zelí:
Zelí odkrojíme tvrdé konce, rozkrojíme ho na čtvrtiny a nakrájíme na středně velké "kostky". Poté ho přendáme do velké mísy, zalijeme hrnkem vody a zasypeme 6 lžícemi soli. Naložené zelí promícháme rukama a takto ho obracíme každých 30 min. Musí stát ve vodě a soli 2 h. Po uplynutí času zelí pořádně propláchneme, aby v něm nezůstala žádná sůl. Poté ho vymačkáme.
Příprava zeleniny:
Mrkev, daikon a jarní cibulku si nakrájíme na velmi tenké proužky.
Omáčka:
V kastrůlku povaříme směs mouky a 1 hrnku vývaru asi 3 min, dokud nám nevznikne lepkavá hmota. Tu necháme zcela vychladnout. V mixéru spolu rozmixujeme cibuli, česnek a zázvor. Následně do vzniklé omáčky přidáme sojovou omáčku, 2 lžíce soli, 1 lžičku cukru a pálivé chilli vločky (s nimi opatrně!). Omáčku smícháme s hmotou, kterou jsme si vytvořili z mouky a zředíme ji zbylou 1/3 hrnku vody.
Nakládání:
Vymačkané zelí, pokrájenou zeleninu a připravenou omáčku prohněteme společně rukama, dokud není veškerá zelenina pořádně pokryta. Poté hotové kimchi přemístíme do zavařovacích sklenic. Směs musí být natlačena do sklenice tak, aby nevznikly žádné vzduchové kapsy. Musí totiž kvasit bez přístupu vzduchu. Poté pořádně uzavřeme a necháme pracovat v lednici asi 2 týdny. Po 2 týdnech je kimchi krásně nakyslé a připravené k podávání.
Neuvěřitelnou výhodou tohoto korejského pokladu je, že se nikdy nezkazí. Postupem kvašení sice získává na kyselosti, ale v každé fázi je kimchi naprosto lahodné. Poslouží jako příloha k rýži, ochucovadlo asijských omáček, ale i samostatné jídlo.
Ačkoliv příprava kimchi nepatří k nejjednodušším a vyžaduje hodně trpělivosti a kapesníků (bude vás pálit celý obličej a neustálému smrkání se nevyhnete), výsledek stojí za to. A pokud nevíte, co s takovým množstvím dělat. Podarujte vaše příbuzné, přátele nebo kolegy, kteří rádi experimentují s novými chutěmi.