Punčové řezy #vegetarian
10.08.2019
Porce: 1 velký plech
Doba přípravy: 45 min
Suroviny na bílé těsto:
- 8 vajec
- 160 g erythritolu
- 160 g hladké špaldové mouky
Suroviny na růžové těsto:
- 4 vejce
- 80 g erythritolu
- 80 g hladké špaldové mouky
- pár kapek potravinářského barviva
Suroviny na punčový rozvar:
- 125 ml vody
- 125 ml rumu
- 350 g erythritolu
- 1 g kyseliny citronové
Suroviny na rybízový nátěr:
- rybízový džem
- voda na naředění
Suroviny na glaze:
- 300 g moučkového erythritolu
- 5 g citronové šťávy
- 10 g horkého mléka
Postup přípravy:
- Cukr si vyšleháme s vejci do husté pěnové hmoty, poté do ní zašleháme mouku a dáme na 10 min péct na 170°C. Vychladlý korpus rozpůlíme na 2 stejně tlusté díly.
- Opakujeme postup s polovičním množstvím surovin a potravinářským barvivem a vzniklé těsto pečeme při 170°C na cca 7 min. Vzniklý korpus nepůlíme!
- Na plotýnce při mírném plameni smícháme ingredience na rozvar a necháme probublat na 3 min.
- Zředíme si rybízový džem a začneme skládat řezy. Nejprve půl bílé vrstvy potřeme džemem a přikryjeme růžovou vrstvou, kterou polijeme punčovým rozvarem. Znovu potřeme džemem a navrch posadíme druhou polovinu bílé vrstvy. Necháme chladit v lednici.
- Mezitím vytvoříme glaze z cukru, citronové šťávy a horkého mléka. Polijeme jím vychladlý povrch řezů a po úplném vychladnutí můžeme ozdobit roztopenou hořkou čokoládou.
Odlehčený recept na punčové řezy, které jsou ozdobou každé cukrářské výlohy, jsem odzkoušela na hostech narozenin mé maminky a všichni byli naprosto unesení z lahodného a vláčného těsta v kombinaci s punčovým aromatem. Garantuji, že tyto punčáky s přehledem trumfnou všechny ty, které běžně koupíte ve vaší cukrárně. Pokud navíc vyměníte krystalový cukr za sladidla jako jsou ERYTHRITOL nebo XYLITOL, bude tato pochoutka vhodná i pro diabetiky, a navíc neohrozí vaši dietu.