Salát s pečenými kapustičkami a medovo-hořčičným dresingem
31.01.2022
Porce: 4
Doba přípravy: 45 min
Suroviny:
- 350 g růžičkové kapusty
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- sůl, pepř
- 2 - 3 lžíce oleje
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička tymiánu
- 1 a 1/2 hrnku neuvařené quinoy (nebo bulguru)
- 3 hrnky zeleninového vývaru
- na dresing: 2 lžíce medu (nebo agáve), 2 - 3 lžíce dijonské hořčice, trochu vody
- sušené brusinky
- opražené pekanové ořechy
- míchaný salát (čekanka, hlávkový salát, ...)
Postup přípravy:
- Očištěné kapustičky si nakrájíme na poloviny, potřeme je olejem a zasypeme sušeným česnekem, solí a pepřem. Takto naložené je dáme péct do trouby předehřáté na 200 °C na cca 25 min.
- Mezitím si na oleji osmažíme jemně pokrájenou cibulku a prolisovaný česnek, dokud nejsou pěkně zlatavé. Poté přidáme do základu sušený tymián, lehce zarestujeme a přimícháme quinou, kterou následně zalijeme zeleninovým vývarem a necháme vařit cca 20 - 30 min do změknutí.
- Připravíme si dresing smícháním hořčice, medu a trochy vody.
- Všechny připravené ingredience následně můžeme smíchat - směs s quinou, upečené kapustičky, salát, ořechy a brusinky. Navrch salátu nakonec přidáme hotový dresing. Dobrou chuť!
Říká se, že nejlepší salát umí právě vegani, protože vědí, jak ingredience správně nakombinovat a dokonale dochutit lahodnou zálivkou. Myslím, že tenhle postřeh nebude daleko od pravdy. No přesvědčte se sami!