Květákové steaky s celerovou kaší #vegetarian
12.05.2019
Porce: 5
Doba přípravy: 40 min
Suroviny na steaky:
- 1 hlava květáku (z nich 5 steaků)
- 5 lžic olivového oleje
- 2 lžičky mleté papriky
- sůl a pepř
- 2 lžičky tymiánu
Suroviny na kaši:
- 1/2 velkého celeru
- 500 g brambor
- sůl
- teplé mléko
- 1 lžíce másla
Postup přípravy:
- Oloupaný a nakrájený celer uvaříme v osolené vodě společně s oškrábanými bramborami. Vaříme do úplného změknutí, poté slijeme vodu a rozmixujeme společně se lžicí másla, trochou teplého mléka a solí na dochucení.
- Hlavu květáku si nakrájíme na velké, asi 4 cm tlusté plátky. Potřeme olejem, pořádně prosolíme a popepříme jako klasické steaky, posypeme mletou paprikou a tymiánem. (Nezapomeneme tento postup zopakovat na obou stranách)
- Pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 30 min. Průběžně kontrolujeme a obracíme dle potřeby.
Květákové steaky jsou perfektní zdravou variantou oblíbeného obědového meníčka. Koření jim dodává skvělou vůni a po dopečení mají křupavou krustičku a měkký a velmi chutný vnitřek. Hodí se i na grilovací sezónu a jsou úžasnou připomínkou, že vegetariánství nabízí víc než jen listí a zrní. Ve vaší kuchyni odstartují vlnu šílenství a kdejaký masožrout se u vás bude olizovat až za ušima.