Letní nepečený "cheesecake" s ananasem
01.08.2020
Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 1 h 30 min (+ tuhnutí přes noc)
Korpus:
- 500 g datlové pasty
- 2 hrnky mandlí
- 1 hrnek ovesných vloček
- 2 lžíce tuhého kokosového oleje
- 1 lžíce kešu másla (není nutné)
- 2 lžíce sušeného kokosu
- 2 lžíce chia semínek (není nutné)
Krém:
- 2 kokosové zakysané smetany
- 2 plechovky kokosového mléka (tuhá část)
- 4 lžíce agave
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička citronové kůry
- 2 ztužovače šlehačky
- 1 plechovka ananasových plátků
"Želé":
- 1 plechovka ananasu
- 1 lžíce agaru
- 1 lžíce agave
Postup přípravy:
- Ve výkonném mixéru rozmixujeme nejprve ořechy, kokos a vločky, poté přidáme datlovou pastu, olej, máslo a chia semínka
- Hotovou směs natlačíme na spodek velké dortové formy (pokud chcete dort vyšší, použijte menší formu). A připravený korpus necháme tuhnout cca 30 min v lednici.
- Ve větší míse smícháme ztuhlou část kokosového mléka se zakysanou smetanou, sladidlem, citronovou šťávou a kůrou. Poté vmícháme do krému ztužovače a vlijeme 1/2 směsi na hotový korpus. Na krém naskládáme ananas z plechovky a ten poté polijeme zbytkem krému.
- Necháme dort tuhnout v lednici dalších 45 min.
- Mezitím si rozmixujeme ananasový kompot i se šťávou a necháme ho provařit se lžící agaru a sladidlem. Hotovou směs chvíli chladíme a ihned lijeme na ztuhlý dort.
- Takto hotový "cheesecake" necháme odležet v lednici přes noc a druhý den ozdobíme dle fantazie. Já použila nakrájené broskve, jahody a mátu.
Tahle letní fantazie byla zlatým hřebem večera na oslavě narozenin mé maminky a mého přítele. Když pomineme, že se jedná o kalorickou bombu, ingredience jsou ultra zdravé a takzvaně "wholesome", takže potěší i příznivce zdravé stravy. My jsme si tento dortík zamilovali, věřím, že u vás to bude stejné.