Linecké cukroví
02.12.2019
Porce: 50 slepených sušenek
Doba přípravy: 35 min + odležení těsta přes noc
Suroviny:
- 400 g hladké mouky
- 250 g veganského margarínu
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 100 g cukru moučka
- 1 lžíce citronové kůry
- jahodová marmeláda + trocha rumu
Postup přípravy:
- Mouku si s cukrem a škrobem přesejeme přes síto, abychom neměli těsto hrudkovaté.
- Rukou do sypké směsi zapracujeme změklé máslo a citronovou kůru a těsto necháme obalené potravinářskou fólií odležet nejlépe přes noc v lednici (stačí ale 2 hodiny).
- Vytáhneme ho z lednici alespoň hodinu před zpracováním, aby trochu povolilo. Poté ho rozpůlíme a obě poloviny rozválíme na 2 - 3 mm tenký plát a vykrajujeme požadované tvary.
- Z 1 poloviny vykrájíme spodní plnou část lineckého a do druhé uděláme otvory, aby byla vidět náplň.
- Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě předehřáté na 170 °C cca 15 minut. Dáváme pozor, aby těsto nezezlátlo!
- Vychladlé cukroví spojujeme zředěnou marmeládou.
Linecké cukroví je další česká klasika, která nesmí na sváteční tabuli chybět. Zveganizovat tento recept není vůbec náročné a možná budete překvapeni tím, jak jednoduché je vynechat z něj vajíčka. Těsto se úplně rozpouští na jazyku a nakyslá marmeláda tomuto cukroví dodává ten správný říz. Obávám se ale, že pokud ho uděláte příliš brzy, do Vánoc nepřežije. Bude pravděpodobně sežráno.