Mandarinkový koláč naruby
09.02.2020
Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 45 min
Suroviny:
- 5 středních mandarinek
- 2 lžíce cukru + 1 lžíce margarínu na vymazání formy
- 1 a 1/3 hrnku hladké mouky
- 1 hrnek třtinového cukru
- 1/3 hrnku oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 špetka soli
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 1 hrnek rostlinného mléka
- 1 lžíce jablečného octa
Postup přípravy:
- Formu na dort si vymažeme margarínem a vysypeme cukrem. Oloupané mandarinky nakrájíme na tenké plátky a poklademe je na dno formy.
- V jedné míse smícháme mléko a ocet a necháme ho zhrudkovatět. Poté přidáme olej a vanilkový extrakt.
- Ve vedlejší míse spolu promícháme mouku, cukr, kypřící prášek a špetku soli. Poté sypkou a mokrou směs smícháme dohromady, dokud nám nevznikne hladké tekuté těsto.
- To následně vylijeme do formy a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 až 35 min.
- Po vyndání z trouby necháme koláč cca 5 min vychladnout a poté ho vyklopíme vzhůru nohama na tác.
Jaro, léto, podzim nebo zima, mandarinky jsou ovoce, které seženete snadno za každého ročního období. U nás je už zvykem, že se jich nakoupí hromada a leží ve spižírně nehnutě několik měsíců, dokud je neobroste plíseň. S tím jsem se ale rozhodla náležitě vypořádat. Recept jsem čmajzla veganskému bohu Avant Garde Vegan, jehož původní verzi najdete ZDE.