Medovníkové kuličky
20.12.2020
Porce: 2 plechy kuliček
Doba přípravy: 1 h + tuhnutí
Na placky:
- 500 g hladké mouky
- 2 lněná vejce (2 lžíce mletých lněných semínek + 6 lžic vody)
- 2 lžičky jedlé sody
- 60 g změklého rostlinného másla
- 4 lžíce medu nebo agave
- 200 g moučkového cukru
Na krém:
- 1 plechovka kokosového mléka
- 100 g cukru krystal
- 250 g rostlinného másla
Postup přípravy:
- V malé misce si připravíme lněné vajíčko, které necháme na 5 minut odležet v lednici.
- Všechny sypké ingredience si přesejeme a vmícháme je do mokrých surovin společně s připraveným lněným vejcem.
- Z těsta vytvarujeme bochánek a necháme ho 15 minut v lednici odpočinout.
- Ztuhlé těsto si rozdělíme na 2 části a vyválíme z nich pláty, které dáme péct na 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
- Hotové placky necháme vychladnout a následně je v mixéru nadrtíme na strouhanku. Asi jeden hrnek hotové drtě odebereme (budeme jí obalovat kuličky).
- Mezitím si kokosové mléko svaříme s cukrem na mírném plameni. Bude to trvat asi 10 minut. Vznikne nám pak kondenzované mléko. Dáváme pozor, aby se nám nepřipálilo v kastrůlku! Necháme ho následně zchladnout.
- Naše studené kondenzované mléko vyšleháme s máslem a hotový krém smícháme s medovníkovou strouhankou. Tuto hmotu necháme řádně zatuhnout v lednici na 2 hodiny.
- Nakonec tvarujeme z těsta kuličky, které obalujeme strouhankou, kterou jsme si odebrali stranou.
Ačkoliv se jedná o trochu náročnější typ cukroví, veškerá námaha v tomto případě stojí za to. Pokud si chcete dopřát nějakou pořádnou kalorickou bombu, která svou chutí naprosto uchvátí celou domácnost, jste tady správně. Kuličky chutnají úplně jako medovník a doslova se rozplývají na jazyku.