Mrkvový dort s kokosovou šlehačkou

19.05.2020

Porce: 12 kusů
Doba přípravy: 1 h

Korpus

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1/2 hrnku žitné mouky
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1 hrnek erythritolu (nebo bílého cukru) 
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce skořice
  • 1/2 lžičky sušeného mletého zázvoru 
  • 1 hrnek mletých vlašských ořechů
  • hrst rozinek
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku 
  • 1 lžička soli 
  • 3 hrnky jemně nastrouhané mrkve (cca 3 velké mrkve) 
  • 1 hrnek rostlinného jogurtu
  • 1 lžíce octa
  • 3/4 hrnku rostlinného mléka
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje 

Šlehačka

  • 2 plechovky kokosového mléka (tuhá část) 
    šťáva z 1/2 citronu
  • 1 lžička citronové kůry
  • 3 lžíce javorového sirupu 

Postup přípravy: 

  1. Veškeré sypké ingredience smícháme v menší misce. Do velké misky mezitím nastrouháme oloupanou mrkev, ze které vymačkáme vodu. 
  2. K mrkvi přidáme všechny zbylé suroviny a nakonec spolu obě směsi promícháme. 
  3. Rozdělíme těsto na 2 části a pečeme je ve dvou dortových formách (24 cm průměr) v troubě předehřáté na 180 °C cca 45 min. 
  4. Zatím si vytvoříme šlehačku ze ztuhlé části kokosového mléka (které jsme nechali vychladit v lednici), citronové šťávy, kůry a sladidla. Vyšleháme tyčovým mixérem a necháme v lednici alespoň 30 min tuhnout. 
  5. Upečený korpus necháme zcela vychladnout a poté ho vyklepneme z formy a promažeme krémem.

Ačkoliv se jedná o super nezdravou veganskou laskominu plnou cukru, jednou za čas se u mě v kuchyni objeví a také hned bleskově zmizí. Je naprosto vynikající. Vlhký, nadýchaný a zároveň osvěžující díky nakyslé kokosové šlehačce. Za mě je mrkváč bezkonkurenčně dortem staletí. Kam se hrabe cheesecake. 

© 2019 Sonda do duše študákovy. Všechna  práva vyhrazena (tak bacha, nebo vám tatínek vyhlásí válku).
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky