Mrkvový dort s kokosovou šlehačkou
19.05.2020
Porce: 12 kusů
Doba přípravy: 1 h
Korpus:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 hrnku žitné mouky
- 1 hrnek třtinového cukru
- 1 hrnek erythritolu (nebo bílého cukru)
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžíce skořice
- 1/2 lžičky sušeného mletého zázvoru
- 1 hrnek mletých vlašských ořechů
- hrst rozinek
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 1 lžička soli
- 3 hrnky jemně nastrouhané mrkve (cca 3 velké mrkve)
- 1 hrnek rostlinného jogurtu
- 1 lžíce octa
- 3/4 hrnku rostlinného mléka
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
Šlehačka:
- 2 plechovky kokosového mléka (tuhá část)
šťáva z 1/2 citronu - 1 lžička citronové kůry
- 3 lžíce javorového sirupu
Postup přípravy:
- Veškeré sypké ingredience smícháme v menší misce. Do velké misky mezitím nastrouháme oloupanou mrkev, ze které vymačkáme vodu.
- K mrkvi přidáme všechny zbylé suroviny a nakonec spolu obě směsi promícháme.
- Rozdělíme těsto na 2 části a pečeme je ve dvou dortových formách (24 cm průměr) v troubě předehřáté na 180 °C cca 45 min.
- Zatím si vytvoříme šlehačku ze ztuhlé části kokosového mléka (které jsme nechali vychladit v lednici), citronové šťávy, kůry a sladidla. Vyšleháme tyčovým mixérem a necháme v lednici alespoň 30 min tuhnout.
- Upečený korpus necháme zcela vychladnout a poté ho vyklepneme z formy a promažeme krémem.
Ačkoliv se jedná o super nezdravou veganskou laskominu plnou cukru, jednou za čas se u mě v kuchyni objeví a také hned bleskově zmizí. Je naprosto vynikající. Vlhký, nadýchaný a zároveň osvěžující díky nakyslé kokosové šlehačce. Za mě je mrkváč bezkonkurenčně dortem staletí. Kam se hrabe cheesecake.