(Ne)vaječný likér
22.12.2019
Porce: 1 litr
Doba přípravy: 45 min
Na kondenzované kokosové mléko:
- 1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
- 150 g cukru nebo jiného sladila (světlého)
Na (ne)vaječný likér:
- 4 vanilkové pudingy (4x125 g)
- rum nebo rumové aroma
- špetka kurkumy
Postup přípravy:
- V hrnci přivedeme k varu kokosové mléko, poté přisypeme cukr a stáhneme na nejnižší stupeň, s občasným promícháváním vaříme zhruba půl hodiny.
- Kondenzované kokosové mléko přelijeme do nádoby a necháme vychladnout.
- Vanilkové pudingy společně s kondenzovaným mlékem a rumem smícháme v hladký likér, který dle potřeby ředíme vodou do požadované konzistence.
- Pro dosažení zlatavé barvy použijeme špetku kurkumy.
- Skladujeme v uzavřené lahvi v chladu, nejlépe v lednici.
Vaječňák je jedna z těch vánočních pochutin, které mi jako veganovi chybí asi nejvíce. Tak dlouho jsem bědovala a zoufala nad svým strašlivým osudem, až to mého přítele přestalo bavit a rozhodl se vytvořit brilantní zveganizovanou verzi klasického vaječného likéru, který na Vánoce zkrátka nesmí chybět. Chutná tak báječně, že zmátl i zbytek našich strávníků.
Pokud nevěříte, že láska prochází žaludkem, zkuste své lásce pod stromeček nadělit právě tento likér, třeba změníte názor.