Nepečený "želé" dort
03.11.2019
Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 20 min + tuhnutí přes noc
Na těsto:
- 3/4 hrnku ovesných vloček
- 350 g datlové pasty
- 3 lžíce roztopeného kokosového oleje
- 2 lžičky karobu/kakaa
Na krém:
- 2 plechovky kokosového mléka (tuhá část)
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 lžička jablečného octa
- 2 lžíce moučkového cukru
Na želé:
- 500 ml vody
- 5 g agaru
- 3 lžíce cukru krystal
- šťáva z 1/2 citronu
- 1/4 lžičky červeného potravinářského barviva
- libovolné ovoce (2 kiwi, mandarinky, jahody)
Postup přípravy:
- Plechovky kokosového mléka necháme přes noc chladit v lednici a poté z nich vyjmeme pouze ztuhlou část, kterou vyšleháme ručním šlehačem do krému společně s citronovou šťávou, cukrem a octem. Ocet a citronová šťáva skvěle napodobí chuť klasického tvarohu. Hmotu necháme ještě chvíli (cca 10 min) vychladit v lednici.
- Nepečený korpus vytvoříme rozmixováním vloček, datlové pasty, kakaa a oleje. Vznikne nám lepkavá hmota, kterou natlačíme na dno dortové formy o průměru cca 24 cm.
- Krém následně namažeme na vrstvu korpusu a společně v lednici chladíme, dokud není krém dostatečně tuhý.
- Vodu s agarem a barvivem přivedeme k varu, poté přidáme cukr a citronovou šťávu a vaříme ještě cca 5 minut. Poté hrnec se vzniklou tekutinou ponoříme do studené vody, aby se nám agar trochu vychladil, než ho budeme nalévat na krém. Nesmíme ho ale nechat ztuhnout moc! Průběžně mícháme metličkou.
- Zvolené ovoce si nakrájíme na plátky a menší kousky a poklademe je po celé ploše krému, na který následně vylijeme trochu vychlazený agar. Okamžitě dáme chladit a poté přes noc skladujeme v lednici.
Vymyslet, jak ozvláštnit narozeniny vašich příbuzných a známých, může být občas oříšek. Není nad to překvapit hosty i něčím trochu šílenějším, než je klasický piškotový korpus s máslovým krémem. Tahle želatinová bohyně to zvládne skvěle. Dortík je velmi lehký, svěží a navíc všechny uchvátí svým dokonalým vzhledem.