Rebarborové chutney
23.06.2019
Porce: 1 velká zavařovačka
Doba přípravy: 45 min
Suroviny:
- 500 g stonků rebarbory
- 400 g cibule
- 50 g čerstvého zázvoru
- 100 ml vinného octa
- 100 ml balsamicového octa
- 100 ml vody
- 150 g třtinového cukru
- 200 g rozinek
- 1 lžička mleté skořice
- 2 lžičky soli
- 1 lžička chilli
- 2 lžíce oleje
Postup přípravy:
- Na oleji si ve větším hrnci orestujeme na jemno nakrájenou cibuli - necháme ji smažit cca 20 min, dokud nezměkne a nezhnědne.
- Přidáme rebarboru (očištěnou a nakrájenou na 3 cm kousky) a nastrouhaný zázvor. Celou směs podlijeme vinným a balsamicovým octem a vodou. Necháme probublat.
- Směs ochutíme skořicí, chilli, solí a postupně přidáváme cukr.
- Necháme vše ještě 15 min vařit do odpaření vody. Výsledná směs by měla mít marmeládovou konzistenci.
- Necháme vychladnout v zavařovací sklenici a můžeme podávat. Uchováváme na chladnějším místě.
Jestli vás už omrzela rebarbora v různých koláčích a sladkých dobrotách, určitě si zamilujete tenhle způsob zpracování našeho sezónního pokladu. Chutney je skvělým společníkem na rodinných grilovačkách, ale hodí se k ozvláštnění každého slaného pokrmu, kterému chcete dodat šmrnc.