Rebarboroví šneci

13.06.2020

Porce: 1 velká koláčová forma
Doba přípravy: 2 h 

Těsto: 

  • 530 g hladké mouky
  • 50 g cukru krystal
  • balíček sušeného droždí (7 g) 
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 hrnek a 3 lžíce teplého rostlinného mléka
  • 2 lžíce nerozpuštěného kokosového oleje

Náplň

  • 400 g rebarbory (oloupané) 
  • 4 lžíce medu (agave) 
  • 2 lžíce třtinového cukru 
  • 1 lžička skořice 

Poleva

  • 2 lžíce moučkového cukru
  • špetka červeného potravinářského barviva 
  • trochu rostlinného mléka

Postup přípravy: 

  1. Mouku smícháme s cukrem, droždím a špetkou soli a do této směsi vlijeme teplé mléko. Vypracujeme pevné těsto. 
  2. Hněteme asi 15 minut a v půlce hnětení do těsta zapracujeme tuhý kokosový olej. Těsto bude nejprve kluzké, ale po upečení bude velmi vláčné a na povrchu křupavé. 
  3. Vypracovaný bochánek těsta pomažeme trochou oleje, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě alespoň 45 minut kynout. 
  4. Mezitím si připravíme náplň. Rebarboru oloupeme a odebereme z množství 1/3, kterou velmi drobně pokrájíme a dáme stranou. 
  5. Zbytek rebarbory nakrájíme na 2 cm kusy a dáme péct společně s 4 lžícemi medu do trouby předehřáté na 200 °C na cca 10 minut (rebarbora musí změknout). 
  6. Poté upečenou rebarboru i s rozpuštěným medem rozmixujeme ve výkonném mixéru a dosladíme 2 lžícemi cukru.  
  7. Vykynuté těsto rozválíme na velký obdélníkový plát. Ten pomažeme rebarborovou náplní a posypeme trochou skořice. Nakonec přidáme i 1/3 jemně nakrájené rebarbory. 
  8. Placku zabalíme do velké rolky, kterou pokrájíme na 4 cm tlusté šneky. Ty následně skládáme do velké koláčové formy vymazané olejem. 
  9. Šneky pečeme asi 35 minut v troubě předehřáté na 180 °C. 
  10. Poté je necháme lehce vychladnout a přidáme polevu. My je baštíme už teplé, ale pozor na bolení břicha! 

Tento nevšední upgrade jinak tradičních skořicových šneků je skvělým způsobem, jak využít oblíbenou jarní ingrediencí - rebarboru. Pokud vás už nebaví dělat stále dokola rebarborový koláč s drobenkou, zkuste tentokrát trochu zaexperimentovat. Vláční a křupaví šneci se sladkokyselou náplní budou chutnat celé rodině, alespoň u nás měli neuvěřitelný úspěch. 

© 2019 Sonda do duše študákovy. Všechna  práva vyhrazena (tak bacha, nebo vám tatínek vyhlásí válku).
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky