Segedinský guláš
16.01.2020
Porce: 5
Doba přípravy: 45 min
Suroviny:
- 1 a 1/2 balíčku sojových kostek
- 2 střední cibule
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- 2 lžičky uzené papriky
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky pepře
- 1 a 1/2 lžíce mletého kmínu
- 3 lžičky hladké mouky
- 1 dcl vody
- 2 bobkové listy
- 2 lžičky sojové omáčky
- 1 l zeleninového vývaru
- 400 g bílého kysaného zelí
- 4 lžíce sojového jogurtu
Postup přípravy:
- Sojové kostky uvaříme v ochucené vodě do měkka.
- Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji do zhnědnutí, poté přidáme koření a krátce orestujeme. Nakonec zasypeme připravený základ moukou a podlijeme 1 dcl vody. Když směs zhoustne, přidáme litr vývaru.
- Do omáčky vložíme bobkové listy, přidáme sojovou omáčku a lehce dochutíme solí a pepřem dle chuti.
- Nakonec si propláchneme zelí a přidáme ho do omáčky, kterou následně vaříme asi 20 min do změknutí zeleniny. Poté konečně přijde řada na uvařené a vymačkané sojové kostky, které opatrně vmícháme k zelí.
- Jako poslední krok zjemníme segedin jogurtem a dle fantazie a chuti ho přisladíme nebo přisolíme.
- Servírujeme třeba s domácí VEGE KNEDLOU nebo brambory.
Není nad českou kuchyni. A co se týče tradičních jídel, které sdílíme s bratry Slováky, nejlepší zveganizované verze na internetu má rozhodně Surová Dcérka, které jsem tento famózní recept čmajzla a upravila podle vlastní chutě. Pošmakovala si celá rodina a veganský segedin se může hrdě pyšnit jedním z prvních míst na mém seznamu nejpodařenějších pokusů o českou klasiku.