Segedinský guláš 

16.01.2020

Porce: 5
Doba přípravy: 45 min 

Suroviny

  • 1 a 1/2 balíčku sojových kostek 
  • 2 střední cibule
  • 2 lžíce oleje 
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 1 lžička soli 
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 a 1/2 lžíce mletého kmínu 
  • 3 lžičky hladké mouky 
  • 1 dcl vody
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžičky sojové omáčky
  • 1 l zeleninového vývaru 
  • 400 g bílého kysaného zelí
  • 4 lžíce sojového jogurtu 

Postup přípravy: 

  1. Sojové kostky uvaříme v ochucené vodě do měkka. 
  2. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji do zhnědnutí, poté přidáme koření a krátce orestujeme. Nakonec zasypeme připravený základ moukou a podlijeme 1 dcl vody. Když směs zhoustne, přidáme litr vývaru.
  3. Do omáčky vložíme bobkové listy, přidáme sojovou omáčku a lehce dochutíme solí a pepřem dle chuti. 
  4. Nakonec si propláchneme zelí a přidáme ho do omáčky, kterou následně vaříme asi 20 min do změknutí zeleniny. Poté konečně přijde řada na uvařené a vymačkané sojové kostky, které opatrně vmícháme k zelí. 
  5. Jako poslední krok zjemníme segedin jogurtem a dle fantazie a chuti ho přisladíme nebo přisolíme. 
  6. Servírujeme třeba s domácí VEGE KNEDLOU nebo brambory. 

Není nad českou kuchyni. A co se týče tradičních jídel, které sdílíme s bratry Slováky, nejlepší zveganizované verze na internetu má rozhodně Surová Dcérka, které jsem tento famózní recept čmajzla a upravila podle vlastní chutě. Pošmakovala si celá rodina a veganský segedin se může hrdě pyšnit jedním z prvních míst na mém seznamu nejpodařenějších pokusů o českou klasiku. 

© 2019 Sonda do duše študákovy. Všechna  práva vyhrazena (tak bacha, nebo vám tatínek vyhlásí válku).
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky