Seitan řízky
Seitan je už pro nás vegany docela běžná supermarketová věc. Málokdo ale ví, jak jednoduché je připravit si ho doma. Ingredience na něj máte totiž určitě právě teď u sebe doma. A pokud ještě nevíte, jak se vyšvihnout před masožrouty z vaší rodiny, zkuste jim na vánoční tabuli připravit domácí seitanové řízky za pár kaček.
Porce: 4 obří řízky
Doba přípravy: 2 h
Suroviny na seitan:
- 1 kg hladké mouky (musí být s lepkem)
- 500 ml vody
Suroviny na vaření seitanu:
- 2 zeleninové bujóny
- 2 l vody
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 oloupaná cibule
Suroviny na trojobal:
- panko nebo jiná vegan strouhanka
- 3 lžíce hladké mouky
- 1/4 lžičky kurkumy
- 1/4 lžička černé soli
- 1/4 lžičky pepře
- trocha vody
Postup přípravy:
Z mouky a vody si vypracujeme pevné těsto, které hněteme alespoň 5 min.
Hotové těsto ponoříme do hluboké nádoby s vlažnou vodou a začneme ho mačkat. Z těsta se bude vyplavovat škrob a barvit vodu do bíla.
Vodu po každém promačkání vyměníme a s těstem pracujeme, dokud se z něj nepřestane vyplavovat škrob. Pokud je už voda v nádobě průsvitná, těsto je hotové.Hotovou hmotu rozdělíme na 4 velké pláty, které rozmačkáme do tvaru řízků.
Tento základ vaříme asi 40 min ve vodě, kterou jsme ochutili 2 zeleninovými bujóny, 2 lžícemi sojové omáčky a přidanou cibulí. Uvařené seitanové plátky vymačkáme, aby v nich nezůstalo tolik vody.
Takto hotový základ můžeme namarinovat v sojové omáčce nebo řádně prosolit před obalováním v trojobalu. Obalujeme nejprve v kašičce z mouky, trochy vody, kurkumy, soli a pepře. Poté obalíme strouhankou.
Smažíme z každé strany cca 3 min a hned servírujeme.
Nejlepší jsou samozřejmě s domácím bramborovým salátem, ale určitě je můžete nacpat mezi chleby a vyrazit na túru. Konzumaci řízků se meze nekladou.