Sírovec na kari
Porce: 6
Doba přípravy: 30 min
Suroviny:
- 1 středně velký sírovec
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 kousek zázvoru (asi ve velikosti palce)
- 1 lžíce kokosového oleje
- 2 lžičky kari koření
- 500 ml rajčatového pyré
- 250 - 500 ml zeleninového vývaru
- 200 ml sójové smetany
- 1 lžíce cukru
- sůl a pepř
Postup přípravy:
Sírovec si očistíme, nakrájíme ho, aby se nám vešel do hrnce a vaříme ho v osolené vodě cca 15 min. Poté ho necháme okapat a nakrájíme ho na nudličky.
Mezitím si jemně pokrájenou cibuli, česnek a zázvor osmažíme na kokosovém oleji dozlatova. Následně do základu přidáme nakrájený předvařený sírovec a necháme ho pěkně opéct.
Směs zalijeme rajčatovým pyré a vývarem, přidáme koření a dochucovadla a poté vše zalijeme smetanou. Takto omáčku vaříme, dokud pěkně nezhoustne. Servírujeme nejlépe s jasmínovou rýží.
Sírovec je dřevokazná houba, kterou běžně najdete na stromech. Poznáte ho podle jasně žlutooranžové barvy, která indikuje, že je perfektně zralý a připravený na sklizení. Jeho uříznutím také ulevíte stromu, na kterém parazituje. A ještě si z něj uděláte dokonalou náhražku kuřecího masa, protože má božskou masitou strukturu. Prostě sen každého vegana!