Super lehký ořechový dort
16.02.2020
Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 1 h + tuhnutí přes noc
Na 4 korpusy:
- 2 hrnky mletých lískových ořechů
- 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 a 1/2 hrnku aquafaby (nálev z cizrny)
- 1/4 hrnku oleje
- 1 a 1/2 hrnku cukru (erythritol)
Na krém:
- 2 tofu natural (cca 400 g)
- 1 plechovka kokosového mléka (pouze tuhá část)
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce datlového sirupu
- šťáva z 1/2 citronu
- 1/3 hrnku rostlinného mléka
Na zdobení:
- jahody, namleté sušenky (Zuzanky, Martinky), jahodová marmeláda
Postup přípravy:
- Těsto na korpus budeme dělat ve 2 dávkách - recept tedy rozdělíme na polovinu.
- 1 hrnek mletých ořechů opražíme na pánvi (aby se rozvoněly a zezlátly) a vychladlou drť smícháme s 3/4 hrnku mouky, 3/4 hrnku cukru, 1 lžičkou kypřícího prášku a 1/4 lžičky jedlé sody.
- Ve vedlejší míse vyšleháme vychlazený nálev z cizrny (3/4 hrnku). Šleháme cca 3 min, poté přidáme trochu oleje, aby pěna hezky ztuhla a dále šleháme 1 min.
- Sypkou směs jemně zapracujeme do vyšlehaného "sněhu" a těsto přelijeme do vymazané dortové formy (8 palců). Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 min.
- Postup zopakujeme i s druhou polovinou receptu. Korpusy necháme úplně vychladnout a oba překrojíme na polovinu. Vzniknou nám krásné 4 vrstvy.
- Mezitím ve výkonném mixéru rozmixujeme tofu (které jsme vymačkali), kokosový krém a asi 1/3 hrnku rostlinného mléka. Vznikne nám hladký krém, který osladíme sirupem a cukrem a okyselíme citronovou šťávou. Poté ho necháme odležet v mrazáku cca 30 min.
- Při skládání pater dortu vždy korpus pomažeme jahodovou marmeládou, natřeme krémem a navrch položíme další vrstvu korpusu. Takto opakujeme, dokud nejsou na sobě naskládána všechna patra.
- Celý dort poté potřeme krémem a posypeme mletými sušenkami. Můžete přidat i čerstvé ovoce.
Tentokrát jsem se pustila do krapet náročnějšího receptu na ořechový dort. Pokud milujete vůni vanilkových rohlíčků čerstvě vytažených z trouby, budou se vám už při pečení sbíhat sliny. Tento narozeninový dortík rozhodně stojí za to vyzkoušet. Je vláčný, nadýchaný a lehký. Výsledek za tu námahu skutečně stojí!