Super lehký ořechový dort 

22.02.2020

Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 1 h + tuhnutí přes noc

Na 4 korpusy:

  • 2 hrnky mletých lískových ořechů 
  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 a 1/2 hrnku aquafaby (nálev z cizrny) 
  • 1/4 hrnku oleje
  • 1 a 1/2 hrnku cukru (erythritol) 

Na krém: 

  • 2 tofu natural (cca 400 g) 
  • 1 plechovka kokosového mléka (pouze tuhá část) 
  • 1 vanilkový cukr 
  • 2 lžíce datlového sirupu
  • šťáva z 1/2 citronu 
  • 1/3 hrnku rostlinného mléka

Na zdobení: 

  • jahody, namleté sušenky (Zuzanky, Martinky), jahodová marmeláda 

Postup přípravy: 

  1. Těsto na korpus budeme dělat ve 2 dávkách - recept tedy rozdělíme na polovinu. 
  2. 1 hrnek mletých ořechů opražíme na pánvi (aby se rozvoněly a zezlátly) a vychladlou drť smícháme s 3/4 hrnku mouky, 3/4 hrnku cukru, 1 lžičkou kypřícího prášku a 1/4 lžičky jedlé sody. 
  3. Ve vedlejší míse vyšleháme vychlazený nálev z cizrny (3/4 hrnku). Šleháme cca 3 min, poté přidáme trochu oleje, aby pěna hezky ztuhla a dále šleháme 1 min. 
  4. Sypkou směs jemně zapracujeme do vyšlehaného "sněhu" a těsto přelijeme do vymazané dortové formy (8 palců). Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 min. 
  5. Postup zopakujeme i s druhou polovinou receptu. Korpusy necháme úplně vychladnout a oba překrojíme na polovinu. Vzniknou nám krásné 4 vrstvy. 
  6. Mezitím ve výkonném mixéru rozmixujeme tofu (které jsme vymačkali), kokosový krém a asi 1/3 hrnku rostlinného mléka. Vznikne nám hladký krém, který osladíme sirupem a cukrem a okyselíme citronovou šťávou. Poté ho necháme odležet v mrazáku cca 30 min. 
  7. Při skládání pater dortu vždy korpus pomažeme jahodovou marmeládou, natřeme krémem a navrch položíme další vrstvu korpusu. Takto opakujeme, dokud nejsou na sobě naskládána všechna patra. 
  8. Celý dort poté potřeme krémem a posypeme mletými sušenkami. Můžete přidat i čerstvé ovoce. 

Tentokrát jsem se pustila do krapet náročnějšího receptu na ořechový dort. Pokud milujete vůni vanilkových rohlíčků čerstvě vytažených z trouby, budou se vám už při pečení sbíhat sliny. Tento narozeninový dortík rozhodně stojí za to vyzkoušet. Je vláčný, nadýchaný a lehký. Výsledek za tu námahu skutečně stojí!

© 2019 Sonda do duše študákovy. Všechna  práva vyhrazena (tak bacha, nebo vám tatínek vyhlásí válku).
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky