Švestkový koláč s müsli drobenkou #vegetarian
09.06.2019
Porce: 1 velký plech
Doba přípravy: 1 hodina
Suroviny na těsto:
- 2 kelímky bílého jogurtu (1 kelímek = 150 g)
- 1 kelímek třtinového nebo kokosového cukru
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 2 kelímky hladké mouky
- 1 kelímek celozrnné mouky
- 1 prášek do pečiva
- 2 vejce
- čerstvé nebo mražené švestky
Suroviny na drobenku:
- 3/4 hrnku jemných ovesných vloček
- 3/4 celozrnné mouky
- 1/4 hrnku třtinového cukru (podle kyselosti švestek)
- 60 g másla
- hrst mandlí
Postup přípravy:
- V míse smícháme "mokré suroviny" - jogurt, cukr, vanilkový cukr a necháme vše rozpustit.
- V další míse si připravíme drobenku. Máslo musí být studené, aby drobenka byla hezky hrudkovitá. Drobenku nejlépe vytvoříme prsty.
- V oddělené míse smícháme mouky a prášek do pečiva a vzniklou směs smícháme s "mokrými surovinami". Vše důkladně vymícháme vařečkou.
- Přidáme do směsi 2 vejce a pořádně propracujeme vařečkou, až vznikne hutné hladké těsto.
- Vzniklé těsto nalijeme na pekáč vyložený pečícím papírem.
- Na těsto poklademe švestky. Já mezi nimi dělám minimální rozestupy, aby byly cítit při každém kousnutí.
- Těsto na plechu rovnoměrně posypeme drobenkou.
- Pečeme na 180°C asi 45 min.
Pokud hledáte recept na fit verzi klasické drobenky, tato varianta je nejen velmi zdravá, ale i báječně křupavá a chutná. V kombinaci s kyselejšími švestkami je tento koláč skvělý za každé roční doby. Vaše babičky budou jen nevěřícně kroutit hlavou, až jim ukážete, jak skvělá je tato odlehčená varianta všemi milovaného švestkového koláče.