Švestkový koláč s drobenkou 

08.09.2019

Ačkoliv jsme tu už před časem měli recept na naprosto famózní drobenkovou buchtu, můj přerod na veganství spustil fázi přepisování starých klasik na veganské varianty. A jelikož pečených dobrot není nikdy dost, oblíbený ovocný koláč nesmí na mém seznamu chybět. 

Porce: 1 velký plech
Doba přípravy: 40 minut

Suroviny na těsto

  • 250 g nastrouhané vymačkané cukety
  • 250 g nastrouhaných vymačkaných jablek
  • 375 g polohrubé mouky
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 100 ml oleje
  • 170 ml rostlinného mléka
  • ovoce (u mě švestky)

Suroviny na drobenku

  • 6 lžic ovesných vloček
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce strouhaného kokosu

Postup přípravy: 

  1. Stranou vytvoříme drobenku, kterou můžeme vyžmolit rukama nebo lžící. 
  2. V míse si smícháme nastrouhanou cuketu a jablka, které jsme zbavili přebytečné vody. Přidáme olej, rostlinné mléko a cukr a řádně promícháme.
  3. Ve vedlejší míse přesejeme přes síto sypké ingredience. Následně obě směsi vymícháme v hladké hutnější těsto. 
  4. Těsto nalijeme na větší plech vyložený pečicím papírem, poklademe zvoleným ovocem a zasypeme kokosovou drobenkou. 
  5. Koláč pečeme cca 30 min na 200 °C. 

Období švestek už nám sice uteklo mezi prsty, co se týče cuket a jablek, jejich sezóna je ale v plném proudu. Jelikož je tento recept tak variabilní a snese snad všechny druhy ovoce, na které jen můžete pomyslet, není nic jednoduššího, než nahradit švestky za jakoukoliv kyselejší alternativu, která se na koláč hodí. Já využila starých mrazákových zásob a moji strávníci si tuto zdravou veganskou buchtu nemůžou vynachválit. 

© 2019 Sonda do duše študákovy. Všechna  práva vyhrazena (tak bacha, nebo vám tatínek vyhlásí válku).
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky