Švestkový koláč s drobenkou
Ačkoliv jsme tu už před časem měli recept na naprosto famózní drobenkovou buchtu, můj přerod na veganství spustil fázi přepisování starých klasik na veganské varianty. A jelikož pečených dobrot není nikdy dost, oblíbený ovocný koláč nesmí na mém seznamu chybět.
Porce: 1 velký plech
Doba přípravy: 40 minut
Suroviny na těsto:
- 250 g nastrouhané vymačkané cukety
- 250 g nastrouhaných vymačkaných jablek
- 375 g polohrubé mouky
- 100 g třtinového cukru
- 1 lžička kypřícího prášku
- 1 lžička jedlé sody
- 100 ml oleje
- 170 ml rostlinného mléka
- ovoce (u mě švestky)
Suroviny na drobenku:
- 6 lžic ovesných vloček
- 2 lžíce javorového sirupu
- 2 lžíce strouhaného kokosu
Postup přípravy:
- Stranou vytvoříme drobenku, kterou můžeme vyžmolit rukama nebo lžící.
- V míse si smícháme nastrouhanou cuketu a jablka, které jsme zbavili přebytečné vody. Přidáme olej, rostlinné mléko a cukr a řádně promícháme.
- Ve vedlejší míse přesejeme přes síto sypké ingredience. Následně obě směsi vymícháme v hladké hutnější těsto.
- Těsto nalijeme na větší plech vyložený pečicím papírem, poklademe zvoleným ovocem a zasypeme kokosovou drobenkou.
- Koláč pečeme cca 30 min na 200 °C.
Období švestek už nám sice uteklo mezi prsty, co se týče cuket a jablek, jejich sezóna je ale v plném proudu. Jelikož je tento recept tak variabilní a snese snad všechny druhy ovoce, na které jen můžete pomyslet, není nic jednoduššího, než nahradit švestky za jakoukoliv kyselejší alternativu, která se na koláč hodí. Já využila starých mrazákových zásob a moji strávníci si tuto zdravou veganskou buchtu nemůžou vynachválit.