Tofu špízy se sladkokyselou omáčkou
12.01.2020
Porce: 4 špízy
Doba přípravy: 30 min + 15 min marinování
Špíz:
- 1 bloček tofu (180 g)
- 1 paprika
- 1 menší cibule
- 1 lžíce oleje
- 1/2 lžičky soli
Marináda:
- 3 lžíce tamari
- 1 lžička medu
- 1/2 lžičky sušené cibule
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 1 lžička oleje
Omáčka:
- 1/2 hrnku šťávy z ananasu
- 3 lžíce vody
- 2 - 3 kolečka ananasu nakrájená na kostky
- 2 lžičky solamylu
- 2 lžičky tamari
Postup přípravy:
- Připravíme si marinádu, do které následně vložíme na větší kostky nakrájené tofu a necháme ho odležet ponořené do nálevu cca 15 minut.
- Papriku a cibuli nakrájíme na větší kusy, které napichujeme na špíz střídavě s připraveným tofu. Špízy poklademe do pekáčku, potřeme je olejem a polijeme zbytkem marinády.
- Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 30 minut.
- V půlce pečení podlijeme špízy sladkokyselou omáčkou z ananasu a tamari. Hlídáme, aby nebyla konzistence během redukování příliš hustá. V případě potřeby zředíme vodou.
- Špízy servírujeme s omáčkou a oblíbenou přílohou.
Ať už toto komfortní jídlo nazýváte jakkoliv, u nás je jasnou volbou, když mlékožraví spolustrávníci přežvykují o nedělním obědě smažák s hranolky. Milovníci sladkokyselých kombinací si rozhodně přijdou na své, ale osobně myslím, že nadchne i ty, kteří ještě podobnou harmonii chutí nevyzkoušeli.