Tradiční macesové knedlíčky
25.06.2020
Porce: 12 knedlíčků
Doba přípravy: 1 h 30 min
Suroviny:
- 1/4 hrnku bramborového škrobu
- 3 lžíce vody
- 3 lžíce oleje
- 3/4 hrnku sodovky
- 1 hrnek mletého macesu
- 1/2 lžičky koření na kuře
- 1 lžička soli
- 1/2 kypřicího prášku
- snítka pažitky nebo kopru
Postup přípravy:
- Škrob smícháme se 3 lžícemi vody a necháme ho odležet cca 10 min.
- Poté smícháme veškeré ingredience a směs na knedlíčky necháme odležet v lednici alespoň 1 h. Nesmíme spěchat, jinak by knedlíčky nedržely pohromadě.
- Ze směsi tvarujeme menší knedlíčky a necháme je vařit cca 20 minut v zeleninovém vývaru (nejlépe v již připravené zeleninové polévce).
- Hned servírujeme. Pokud hodláte polévku skladovat v lednici, knedlíčky vyndejte do oddělené misky, aby se nerozmočily.
Maces je tradiční surovina židovské kuchyně, která se podává nejčastěji na svátek Pesach. Jelikož se ale tyto knedlíčky servírují se slepičím vývarem a jejich příprava zahrnuje mnoho živočišných surovin, museli jsme recept zveganizovat. Byli jsme ale naprosto nadšení z výsledku. Knedlíčky jsou lehké, měkké a velmi chutné a ve spojení se silným zeleninovým vývarem jsou fantastickým ozvláštněním jinak nudné polévky.