Tradiční perníčky 

02.12.2019

Porce: 3 velké plechy
Doba přípravy: 30 min + odležení těsta přes noc

Suroviny: 

  • 2 a 1/4 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • 2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 hrnku veganského margarínu
  • 1 hrnek hnědého cukru
  • 1/4 hrnku melasy
  • 1/4 hrnku rostlinného mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na zdobení tenkými liniemi: 

  • 2 a 1/4 hrnku cukru moučka
  • 3 lžíce teplé vody

Na zdobení celé plochy: 

  • 2 a 1/4 hrnku cukru moučka
  • 5 - 6 lžic teplé vody
  • potravinářské barvivo 

Postup přípravy: 

  1. Veškeré sypké ingredience přesejeme přes síto. 
  2. Cukr vyšleháme s margarínem v nadýchanou pěnu, do které zašleháme melasu, mléko a vanilkový extrakt. 
  3. Směsi spolu propracujeme rukama v hutné hladké těsto, které obalíme potravinářskou fólií a necháme ho vychladit nejlépe přes noc v lednici. 
  4. Uleželé těsto vyválíme na 3 - 4 mm tenký plát, ze kterého vykrajujeme perníčky a pokládáme je na plech vyložený pečicím papírem. 
  5. Pečeme je cca  7 - 10 min v troubě předehřáté na 170 °C.
  6. Perníčky zdobíme polevou, kterou plníme do cukrářského sáčku. Nebo zvolíme tekutější glazuru, do které je pouze namáčíme. 

Neznám hezčí vůni než kombinaci skořice, hřebíčku a zázvoru. Jestli jsou pro mě Vánoce něčím skutečně krásné, tak je to právě toto aroma linoucí se z každého rohu domu, bez toho si vánoční svátky ani nedovedu představit. Tradiční perníčky, které znaly už naše prababičky, jsem tentokrát vzala do vlastních rukou a udělala z nich naprosto dokonalé veganské cukroví, po kterém se hned po vytažení z trouby zapráší, že nebude ani nutné komplikované zdobení. 

© 2019 Sonda do duše študákovy. Všechna  práva vyhrazena (tak bacha, nebo vám tatínek vyhlásí válku).
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky