Tradiční perníčky
02.12.2019
Porce: 3 velké plechy
Doba přípravy: 30 min + odležení těsta přes noc
Suroviny:
- 2 a 1/4 hrnku hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 3 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžička mletého hřebíčku
- 2 lžičky skořice
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 hrnku veganského margarínu
- 1 hrnek hnědého cukru
- 1/4 hrnku melasy
- 1/4 hrnku rostlinného mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na zdobení tenkými liniemi:
- 2 a 1/4 hrnku cukru moučka
- 3 lžíce teplé vody
Na zdobení celé plochy:
- 2 a 1/4 hrnku cukru moučka
- 5 - 6 lžic teplé vody
- potravinářské barvivo
Postup přípravy:
- Veškeré sypké ingredience přesejeme přes síto.
- Cukr vyšleháme s margarínem v nadýchanou pěnu, do které zašleháme melasu, mléko a vanilkový extrakt.
- Směsi spolu propracujeme rukama v hutné hladké těsto, které obalíme potravinářskou fólií a necháme ho vychladit nejlépe přes noc v lednici.
- Uleželé těsto vyválíme na 3 - 4 mm tenký plát, ze kterého vykrajujeme perníčky a pokládáme je na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečeme je cca 7 - 10 min v troubě předehřáté na 170 °C.
- Perníčky zdobíme polevou, kterou plníme do cukrářského sáčku. Nebo zvolíme tekutější glazuru, do které je pouze namáčíme.
Neznám hezčí vůni než kombinaci skořice, hřebíčku a zázvoru. Jestli jsou pro mě Vánoce něčím skutečně krásné, tak je to právě toto aroma linoucí se z každého rohu domu, bez toho si vánoční svátky ani nedovedu představit. Tradiční perníčky, které znaly už naše prababičky, jsem tentokrát vzala do vlastních rukou a udělala z nich naprosto dokonalé veganské cukroví, po kterém se hned po vytažení z trouby zapráší, že nebude ani nutné komplikované zdobení.