Tradiční velikonoční mazanec #vegetarian
06.05.2019
Porce: 1 velký mazanec
Doba přípravy: cca 2 hodiny
Suroviny:
- 600 g celozrnné mouky
- 150 g másla (nebo řepkového oleje)
- 150 g moučkového cukru nebo alternativního sladidla
- 40 g droždí
- 3 žloutky + 1 vejce na potření
- 250 ml rostlinného mléka
- 100 g rozinek
- 2 panáky rumu (na namočení rozinek)
- 1/2 lžičky soli
- strouhaná kůra z 1 citronu
- mandlové lupínky na posypání
Postup přípravy:
- Rozinky se namočíme na několik hodin do rumu
- Mouku přesejeme do velké mísy, přidáme sůl, citronovou kůru a prosáté sladidlo.
- Do druhé mísy připravíme kvásek. Ve 3 lžicích teplého mléka rozpustíme 1 lžičku cukru, přidáme droždí a promícháme. Necháme vzejít na teplém místě. Měl by být hotový za 10-15 min.
- Do misky s moukou přidáme kvásek, změklé máslo nebo olej, žloutky, rozinky i s rumem a zbylé mléko.
- Vypracujeme lepivé těsto, které poctivě prohněteme rukama nebo necháme v hnětači.
- Těsto necháme na teplém místě asi 45 min kynout.
- Až těsto pořádně vykyne, propracujeme ho rukama a vytvoříme 1 velký kulatý mazanec, který položíme na plech s pečícím papírem, kde ho necháme v teple ještě dalších 30 min kynout.
- Mazanec potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými plátky. Uprostřed vytvoříme křížek, který ale neděláme příliš hluboký. Ze zkušenosti se mi mazanec vždy roztrhne, ani křížek nepomůže, takže už ho nedělám.
- Pečeme na 150°C při funkci horkovzduch asi 40 min. Těsto kontrolujeme špejlí, aby se nelepilo.
- Servírujeme vychladlý, potřený máslem.
Tradiční mazanec neodmyslitelně patří k atmosféře Velikonoc. Nezaměnitelná chuť vláčného těsta s chutí rozinek a vůní citronové kůry je nepřekonatelným prožitkem pro každého koledníka. Tento recept je stylizovaný tak, aby chuťově neopomenul žádný aspekt tradiční pochutiny, ale zároveň nám ve svátečním čase nepomohl k přibírání na váze. Sladší chuť rostlinného mléka a hrubost celozrnné mouky krásně dopomůže k výsledku, který není k rozeznání od receptu našich babiček.