Vanilkové rohlíčky
08.12.2019
Porce: 2 plechy
Doba přípravy: 40 min + odležení přes noc
Na rohlíčky:
- 280 g hladké mouky
- 40 g moučkového cukru
- 100 g jemně mletých lískových ořechů
- 200 g veganského margarínu
Na obalování:
- 150 g moučkového cukru
- 2 jemně mleté vanilkové cukry
Postup přípravy:
- Z ingrediencí vypracujeme rukama hladké nelepivé těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho ideálně přes noc odležet v lednici.
- Rozmixujeme si v mixéru moučkový cukr s vanilkovými cukry, aby nám vznikla jemná moučka.
- Z vychladlého těsta tvarujeme menší kuličky, které rukama rozválíme do úzkého válečku. Ten poté zatočíme do tvaru rohlíčku.
- Takto vytvarované těsto pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 10 minut.
- Upečené rohlíčky ještě teplé obalujeme v cukrové moučce.
Musím se přiznat, že vanilkové rohlíčky jsou pro mě naprostá srdcovka, bez které se žádné Vánoce u nás doma neobejdou. Tato varianta s mletými lískovými oříšky je asi moje nejoblíbenější. Chuť vanilkových rohlíčků mě vždycky vrátí do dětských let strávených u babičky a jejích kulinářských zázraků. Věřte, že po ochutnání této verze už nebudete chtít péct nic jiného.