Vánočka
25.12.2019
Porce: 1 velká vánočka
Doba přípravy: 4 h 30 min
Suroviny na kvásek:
- 30 g čerstvého droždí
- 25 ml mléka
- 3 lžíce mouky z původního množství
- 1 lžíce cukru
Suroviny na těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 120 g cukru krystal
- 125 ml sojového mléka
- 100 g veganského margarínu
- 1 vanilkový cukr
- kůra z 1 citronu
- 1 a 1/2 hrsti rozinek
- rum na namáčení
- plátky mandlí
Postup přípravy:
- Rozinky si dopředu namočíme v rumu.
- Droždí si rozpustíme v mléce a smícháme ho s cukrem a moukou. Zakryjeme nádobu utěrkou a na teplém místě necháme kvásek vzejít.
- Mezitím si připravíme veškeré sypké ingredience na těsto (mouku, cukry a citronovou kůru) a dobře je promícháme.
- V mléce rozpustíme margarín a necháme ho zchladnout na teplotu lidského těla.
- Poté co kvásek vzejde, ho vmícháváme postupně do sypké směsi společně s mlékem, ve kterém jsme si rozpustili máslo. Do vzniklého těsta přidáme okapané rozinky (můžeme také přidat lžíci rumu).
- Rukama řádně prohněteme (alespoň 5 minut), vytvoříme bochánek a necháme na teplém místě 2 hodiny kynout.
- Po vykynutí těsto rozdělíme na 9 částí (mně vyšly cca po 110 g), které rozválíme na dlouhé hady.
- Postup pletení vánočky najdete ZDE nebo ZDE.
- Hotovou vánočku potřeme mlékem (můžete v něm rozpustit trochu cukru a másla), posypeme ji mandlemi a necháme ji ještě cca 30 min až 1 h kynout. Nezapomeneme do ní zapíchnout špejle, aby konstrukce v troubě nezkolabovala.
- Těsto pečeme nejprve 5 min na 220 °C a poté stáhneme teplotu na 160 °C a dopékáme asi hodinu. Lepivost kontrolujeme špejlí.
Musím tedy říct, že se ještě teď plácám po zádech za to, jak bravurní výsledek můj první pokud o vánočku měl. Co se týče chuti, je od klasické české vánočky k nerozeznání, dokonce bych řekla, že se i lépe maže. Ačkoliv bylo pro mě pletení naprosto nadlidským úkolem, samotná příprava těsta byla velmi snadná a určitě se do ní příští Vánoce pustím znovu.
Recept je převzatý od A co teda jíš?, jen jsem trochu pozměnila gramáž některých surovin a vánočku pořádně narvala rozinkami.