Vánočka 

25.12.2019

Porce: 1 velká vánočka
Doba přípravy: 4 h 30 min

Suroviny na kvásek: 

  • 30 g čerstvého droždí 
  • 25 ml mléka 
  • 3 lžíce mouky z původního množství 
  • 1 lžíce cukru

Suroviny na těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 120 g cukru krystal 
  • 125 ml sojového mléka
  • 100 g veganského margarínu 
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z 1 citronu 
  • 1 a 1/2 hrsti rozinek
  • rum na namáčení
  • plátky mandlí

Postup přípravy: 

  1. Rozinky si dopředu namočíme v rumu. 
  2. Droždí si rozpustíme v mléce a smícháme ho s cukrem a moukou. Zakryjeme nádobu utěrkou a na teplém místě necháme kvásek vzejít. 
  3. Mezitím si připravíme veškeré sypké ingredience na těsto (mouku, cukry a citronovou kůru) a dobře je promícháme. 
  4. V mléce rozpustíme margarín a necháme ho zchladnout na teplotu lidského těla. 
  5. Poté co kvásek vzejde, ho vmícháváme postupně do sypké směsi společně s mlékem, ve kterém jsme si rozpustili máslo. Do vzniklého těsta přidáme okapané rozinky (můžeme také přidat lžíci rumu). 
  6. Rukama řádně prohněteme (alespoň 5 minut), vytvoříme bochánek a necháme na teplém místě 2 hodiny kynout. 
  7. Po vykynutí těsto rozdělíme na 9 částí (mně vyšly cca po 110 g), které rozválíme na dlouhé hady. 
  8. Postup pletení vánočky najdete ZDE nebo ZDE
  9. Hotovou vánočku potřeme mlékem (můžete v něm rozpustit trochu cukru a másla), posypeme ji mandlemi a necháme ji ještě cca 30 min až 1 h kynout. Nezapomeneme do ní zapíchnout špejle, aby konstrukce v troubě nezkolabovala. 
  10. Těsto pečeme nejprve 5 min na 220 °C a poté stáhneme teplotu na 160 °C a dopékáme asi hodinu. Lepivost kontrolujeme špejlí. 

Musím tedy říct, že se ještě teď plácám po zádech za to, jak bravurní výsledek můj první pokud o vánočku měl. Co se týče chuti, je od klasické české vánočky k nerozeznání, dokonce bych řekla, že se i lépe maže. Ačkoliv bylo pro mě pletení naprosto nadlidským úkolem, samotná příprava těsta byla velmi snadná a určitě se do ní příští Vánoce pustím znovu. 

Recept je převzatý od A co teda jíš?, jen jsem trochu pozměnila gramáž některých surovin a vánočku pořádně narvala rozinkami. 

© 2019 Sonda do duše študákovy. Všechna  práva vyhrazena (tak bacha, nebo vám tatínek vyhlásí válku).
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky