Veganský mazanec
01.04.2021
Porce: 2 mazance
Doba přípravy: 4 h
Kvásek:
- 1 balíček sušeného droždí
- 25 ml teplého sojového mléka
- 1 lžíce cukru
- 3 lžíce polohrubé mouky (z původního množství)
Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 120 g cukru krystal
- 125 ml sojového mléka
- 100 g veganského margarínu
- 1 vanilkový cukr
- kůra z 1 citronu
- 1 a 1/2 hrsti rozinek
- rum na namáčení
- plátky mandlí
Postup přípravy:
- Rozinky si dopředu namočíme v rumu.
- Droždí si rozpustíme v mléce a smícháme ho s cukrem a moukou. Zakryjeme nádobu utěrkou a na teplém místě necháme kvásek vzejít.
- Mezitím si připravíme veškeré sypké ingredience na těsto (mouku, cukry a citronovou kůru) a dobře je promícháme.
- V mléce rozpustíme margarín a necháme ho zchladnout na teplotu lidského těla.
- Poté co kvásek vzejde, ho vmícháváme postupně do sypké směsi společně s mlékem, ve kterém jsme si rozpustili máslo. Do vzniklého těsta přidáme okapané rozinky (můžeme také přidat lžíci rumu).
- Rukama řádně prohněteme (alespoň 5 minut), vytvoříme bochánek a necháme na teplém místě 2 hodiny kynout.
- Vykynuté těsto rozdělíme na 2 části a vytvoříme 2 menší mazance, které pomažeme mlékem nebo rostlinným máslem a posypeme mandlemi.
- Pečeme nejprve 5 min na 220 °C a poté snížíme teplotu na 160 °C a pečeme asi 40 minut.
Ačkoliv nám už naši rodiče často připomínali, že nemáme jíst pečivo, když je ještě teplé, obávám se, že v tomto případě nikdo z nás neodolá. Výsledné bochánky jsou uvnitř hedvábné a vláčné a na povrchu krásně křupavé. Dovolím si říct, že tyhle veganské mazance hravě strčí do kapsy tradiční recept.