Veganský mazanec

01.04.2021

Porce: 2 mazance 
Doba přípravy: 4 h 

Kvásek

  • 1 balíček sušeného droždí 
  • 25 ml teplého sojového mléka
  • 1 lžíce cukru
  • 3 lžíce polohrubé mouky (z původního množství) 

Těsto

  • 500 g polohrubé mouky
  • 120 g cukru krystal
  • 125 ml sojového mléka
  • 100 g veganského margarínu
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z 1 citronu
  • 1 a 1/2 hrsti rozinek
  • rum na namáčení
  • plátky mandlí

Postup přípravy: 

  1. Rozinky si dopředu namočíme v rumu.
  2. Droždí si rozpustíme v mléce a smícháme ho s cukrem a moukou. Zakryjeme nádobu utěrkou a na teplém místě necháme kvásek vzejít.
  3. Mezitím si připravíme veškeré sypké ingredience na těsto (mouku, cukry a citronovou kůru) a dobře je promícháme.
  4. V mléce rozpustíme margarín a necháme ho zchladnout na teplotu lidského těla.
  5. Poté co kvásek vzejde, ho vmícháváme postupně do sypké směsi společně s mlékem, ve kterém jsme si rozpustili máslo. Do vzniklého těsta přidáme okapané rozinky (můžeme také přidat lžíci rumu).
  6. Rukama řádně prohněteme (alespoň 5 minut), vytvoříme bochánek a necháme na teplém místě 2 hodiny kynout. 
  7. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 části a vytvoříme 2 menší mazance, které pomažeme mlékem nebo rostlinným máslem a posypeme mandlemi. 
  8. Pečeme nejprve 5 min na 220 °C a poté snížíme teplotu na 160 °C a pečeme asi 40 minut. 

Ačkoliv nám už naši rodiče často připomínali, že nemáme jíst pečivo, když je ještě teplé, obávám se, že v tomto případě nikdo z nás neodolá. Výsledné bochánky jsou uvnitř hedvábné a vláčné a na povrchu krásně křupavé. Dovolím si říct, že tyhle veganské mazance hravě strčí do kapsy tradiční recept. 

© 2019 Sonda do duše študákovy. Všechna  práva vyhrazena (tak bacha, nebo vám tatínek vyhlásí válku).
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky