Velikonoční beránek

12.04.2020

Porce: 1 velký beránek
Doba přípravy: 1 h 20 min

Suroviny: 

  • 100 g cukru 
  • 40 g vanilkového cukru 
  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • 150 ml kokosového oleje (rozpuštěného)
  • 3 lžičky nastrouhaného perníku 
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžička čerstvé citronové kůry
  • 1 přezrálý banán 
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 balíček kypřícího prášku 
  • hrstka sušeného ovoce (brusinky, rozinky, třešně) nebo kandované kůry

Postup přípravy: 

  1. Formu na beránka si vymažeme trochou oleje a vysypeme strouhankou. Já používala tradiční hliněnou formu, kterou je třeba vysypat z obou stran. 
  2. V kastrůlku smícháme oba cukry, olej, nastrouhaný perník a mléko a necháme přejít varem. 
  3. Mezitím si připravíme mouku a kypřící prášek do větší misky a smícháme. Banán rozmačkáme vidličkou a společně s převařeným cukrovým rozvarem zapracujeme do sypké směsi. Nakonec přidáme citronovou kůru, ovoce a lžíci octa a těsto promícháme. 
  4. Hotovou směs nalijeme do formy na beránka, kterou přiklopíme druhým dílem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C cca 50 min. 
  5. Po upečení beránka z formy nevytahujeme! Formu zakryjte utěrkou namočenou v ledové vodě a počkejte na vychladnutí beránka. Nikdy ho nestavte ještě teplého - mohla by se mu utrhnout hlavička!

Upéct pěkného pevného beránka je docela alchymie. Můj první pokus s tímto receptem ale dopadl nad očekávání, beránek je sice velmi vláčný a nadýchaný, ale skvěle drží tvar a nerozpadá se. Prostě fantazie. 

© 2019 Sonda do duše študákovy. Všechna  práva vyhrazena (tak bacha, nebo vám tatínek vyhlásí válku).
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky