Velikonoční beránek
12.04.2020
Porce: 1 velký beránek
Doba přípravy: 1 h 20 min
Suroviny:
- 100 g cukru
- 40 g vanilkového cukru
- 1 hrnek rostlinného mléka
- 150 ml kokosového oleje (rozpuštěného)
- 3 lžičky nastrouhaného perníku
- 1 lžíce octa
- 1 lžička čerstvé citronové kůry
- 1 přezrálý banán
- 250 g polohrubé mouky
- 1 balíček kypřícího prášku
- hrstka sušeného ovoce (brusinky, rozinky, třešně) nebo kandované kůry
Postup přípravy:
- Formu na beránka si vymažeme trochou oleje a vysypeme strouhankou. Já používala tradiční hliněnou formu, kterou je třeba vysypat z obou stran.
- V kastrůlku smícháme oba cukry, olej, nastrouhaný perník a mléko a necháme přejít varem.
- Mezitím si připravíme mouku a kypřící prášek do větší misky a smícháme. Banán rozmačkáme vidličkou a společně s převařeným cukrovým rozvarem zapracujeme do sypké směsi. Nakonec přidáme citronovou kůru, ovoce a lžíci octa a těsto promícháme.
- Hotovou směs nalijeme do formy na beránka, kterou přiklopíme druhým dílem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C cca 50 min.
- Po upečení beránka z formy nevytahujeme! Formu zakryjte utěrkou namočenou v ledové vodě a počkejte na vychladnutí beránka. Nikdy ho nestavte ještě teplého - mohla by se mu utrhnout hlavička!
Upéct pěkného pevného beránka je docela alchymie. Můj první pokus s tímto receptem ale dopadl nad očekávání, beránek je sice velmi vláčný a nadýchaný, ale skvěle drží tvar a nerozpadá se. Prostě fantazie.