Pumpkin pie
26.11.2019
Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 2 h + tuhnutí přes noc
Těsto:
- Recept na nejluxusnější koláčové těsto najdete ZDE.
Náplň:
- 2 hrnky dýňového pyré
- 1 vajíčko z lněného semínka (1 lžíce mletého lněného semínka + 3 lžíce vody)
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 1/4 hrnku kokosového mléka
- 1 lžička skořice
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- špetka mletého anýzu
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce vanilkového pudingu v prášku
- 1/4 hrnku kokosového oleje
Postup přípravy:
- Připravené těsto si vyválíme na tenký plát, který rozprostřeme na dno koláčové formy (průměr 28 cm). Odstřihneme okraje těsta, které vylézají z formy.
- Na těsto vlijeme dýňovou náplň, kterou jsme si připravili z uvedených ingrediencí a pečeme 40 - 45 minut na 180 °C, dokud nejsou náplň a krusta pěkně zlatavé. Vnitřek koláče se může zdát tekutý, ale nakonec bude hezky držet tvar.
- Koláč necháme vychladit nejlépe přes noc, aby náplň ztuhla. Nedáváme do lednice, aby těsto nenavlhlo!
Není podzim, během kterého by se u mě v kuchyni neobjevila kombinace vůní skořice, muškátového oříšku, hřebíčku a anýzu. A neznám lepší způsob, než toto koření propojit se sladkou, na jazyku se rozpouštějící dýní.
Dýňový koláč jsem zkoušela úplně poprvé, aniž bych před tím nějaký dort s tekutou náplní pekla, takže jsem byla nervózní, jak vnitřek ztuhne. Moje obavy byly ale naprosto zbytečné. Koláč je vláčný a úplně taje na jazyku. Když ho navíc doplníte o lžíci kokosového jogurtu nebo veganské zmrzliny, věřte, že se vám prosby o recept jen pohrnou.